• Novinky

            • PONOŽKOVÝ OKTÓBER

            • Tento mesiac sa naša škola zapojila do výzvy Ponožkový október. Spolu s OZ PODAJ ĎALEJ chceme pomôcť ľuďom bez domova. Sme radi, že naši žiaci sú citliví k potrebám druhých a nie je im ľahostajné, ako chudobní prežijú zimu. Celý mesiac môžu žiaci a pedagógovia nosiť na zberné miesto u nás na škole, nové ponožky ľubovoľnej farby a veľkosti. Teší nás, že aspoň takto môžeme pomôcť.

            • Oznam

            • Vážení rodičia,

              v súvislosti s ukončením funkčného obdobia jedného rodiča v Rade školy sa uskutočnia nové voľby zástupcu rodičov do Rady školy. Činnosť a funkcie rady školy definuje zákon 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve. Záujem o členstvo v Rade školy sme zisťovali u rodičov počas RZ.

              Voľba sa uskutoční v piatok 15.10. 2021 od 11:30 do 16:00 hod. pri vchode do školy. V tom istom čase budeme rozdávať rodičom ďalšie AG testy pre žiakov.

            • Návšteva Hvezdárne a planetária v Prešove

            • V stredu 6.10. 2021 sa triedy 5.A a 6.A zúčastnili exkurzie vo Hvezdárni a planetáriu v Prešove. Žiaci mali možnosť bližšie sa zoznámiť s fungovaním vesmíru, dozvedieť sa nové skutočnosti o našej slnečnej sústave a galaxii. Tiež mali možnosť ľahnúť si pod nočnú oblohu a sledovať pohyby hviezd, Mesiaca a Slnka. Rozšírili si poznatky o názoroch na tvar našej Zeme a zistili, prečo máme v našich zemepisných šírkach 4 ročné obdobia. Exkurzia sa žiakom veľmi páčila a tešia sa na ďalšiu návštevu Hvezdárne a planetária.

            • Popoludnie v ŠKD

            • Niekto múdry raz povedal, že človek sa učí celý život. O tom, že táto veta je pravdivá, sa naši malí žiaci uisťujú už teraz. Počas dopoludnia trápia svoje hlávky vedomosťami a popoludní svoju energiu využívajú pri tvorení a zábave. Keďže nám slniečko ešte praje, snažíme sa využiť teplé dni v ŠKD nielen na prechádzky, zábavu na ihrisku, ale najmä na stavanie tunelov z piesku. No šikovnosť a energia nás neopúšťa ani pri manuálnom tvorení. Od začiatku tohto školského roka sme už stihli pošpiniť  štetce farbou pri maľovaní obrázkov, polepiť nielen ruky, ale aj zaujímavé jesenné výrobky, vyskúšať si pletenie aj tavnú pištoľ pri výrobe vlnenej chobotničky. Dobrá nálada nás nikdy neopúšťa, aj keď si niekedy porepceme. Asi najviac, keď je treba písať domáce úlohy. No uvidíme, čo  nové sa zase naučíme a čo ďalšie vyzve do práce našu zručnosť.

            • Prezentácia sokoliarstva

            • 29.9.2021 nás navštívil sokoliar Filip Kolár, ktorý sa nám pekne predstavil so svojou orlicou Olinkou a sovou Emkou. Na ihrisku vedľa školy nám predviedli letecké kúsky. Deti sa dozvedeli veľa zaujímavého o sokoliarstve, orloch a sovách. Mohli si Olinku a Emku obzrieť zblízka, a aj pohladiť. Všetky triedy sa s Filipom, orlicou a sovou odfotili a poďakovali za pekne strávené dopoludnie.

            • Európsky deň jazykov

            • Hello! Szia! Ahoj! Bonjour! Ciao! 26.september je známy ako Európsky deň jazykov, jeho cieľom je podnietiť 800 miliónov Európanov zo 47 členských štátov Rady Európy, aby sa bez ohľadu na vek, v školách aj mimo nich, učili viac jazykov. S presvedčením, že jazyková rozmanitosť je nástrojom na dosiahnutie väčšieho interkultúrneho porozumenia a kľúčovým prvkom bohatého kultúrneho dedičstva nášho kontinentu, Rada Európy podporuje mnohojazyčnosť v celej Európe.

              Na našej škole si každoročne pripomíname tento deň rôznymi aktivitami. Vypočuli si, ako sa zdravíme v rôznych jazykoch, niektoré tieto pozdravy sme sa aj naučili. Žiaci si preverili vedomosti o Európskych štátoch hravou formou na interaktívnej tabuli a tretiaci si vyskúšali nakresliť, ako vyzerajú ľudia v rôznych Európskych mestách.

            • Ako sa starať o zdravie

            • Zdravie je dar, o ktorý sa treba starať. V dňoch 13. a 16.9. 2021 bol u nás v škole hravou a pútavou formou na túto tému žiakom 1. a 2. stupňa prednášať pán Daniel Fischer. Žijeme v dobe, kedy sa s pojmom „zdravý životný štýl“ stretávame často. Pod týmto pojmom si väčšina ľudí predstaví zdravé jedlo a dostatok pohybu. Je pravda, že zásad zdravého životného štýlu je veľa, ale tou najdôležitejšou zostáva stále zdravá výživa. V každej triede sa zhodli, že najdôležitejšie pre udržiavanie zdravia je dostatok pohybu, kvalitný spánok a zdravé stravovanie a umývanie rúk. Žiakov to veľmi oslovilo. Boli by sme radi, keby sa zdravý životný štýl stal súčasťou každodenného života našich žiakov.

            • Opäť v škole

            • A znova sme v škole. Tešíme sa, že môžeme byť spolu s kamarátmi aj v družine. Dnes sme si vyrobili krásne farebné stromy. A nepotrebovali sme k tomu ani štetce. Úplne nám postačili iba naše šikovné prsty. Bola to naozaj zábava. Veď posúďte sami!

            • Majsterka Slovenska!

            • Tešíme sa z úspechu našej žiačky, Bianky Minárikovej, ktorá sa stala majsterkou Slovenska pre rok 2021 v  leteckom modelárstve, v kategórii A1 - žiak. Bianke blahoželáme k jej úspechu!

            • Máme nové monitorované parkovisko pre bicykle!

            • Kde je určitý cieľ, tam je i vôľa. Na školskej žiackej rade niektorí žiaci vyslovili želanie mať priestor, kde by si mohli bezpečne odložiť svoje bicykle. A práve cieľ prilákať aj ďalších našich žiakov, aby sa viac hýbali, motivoval našich učiteľov Mgr. Bombu a Mgr. Baranovského k vylepšeniu nášho priestoru pred školou, kde osadili 12 stojanov pre bicykle. Sú strážené kamerovým systémom, čo výrazne zvyšuje ich bezpečie. Od tohto školského roka tak žiaci našej školy môžu plne využívať svoje bicykle a kolobežky na prepravu do školy, čím im dávame možnosť viac sa hýbať a zároveň tým šetriť životné prostredie. 

            • Oznam

            • Vážení rodičia, prosíme, Vás, aby žiaci pri prvom nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov) predložili Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti.

              Antigénové testy našej škole ešte neboli doručené, takže 2.9.2021 (vo štvrtok) Vám  ich nie je možné distribuovať. Keď už škola bude testami disponovať, oznámime Vám harmonogram ich odovzdávania. 

          • Otvorenie školského roka 2021/2022
            • Otvorenie školského roka 2021/2022

            • Slávnostné otvorenie školského roka  2021/ 2022

              sa uskutoční vo štvrtok 2.9.2021 o 9:00 hod.

              Žiaci pôjdu priamo do svojich tried pod vedením triednych učiteľov.

               

              Fungovanie ŠKD a výdaj stravy začne 3.9. 2021.

            • Letná škola - deň piaty

            • Posledný deň našej Letnej školy sa niesol v znamení pokusov, ako fungujú zákonitosti našej planéty Zem, čo našich žiakov nesmierne zaujímalo. Dozvedeli sa, že kyslík nám neslúži iba na dýchanie, ale takisto je aj dôležitou zložkou horenia. Po pokusoch ich čakalo poobedie plné športových aktivít, ktoré nerozvíjali iba ich pohybové zručnosti, ale takisto aj logiku. Vyskúšali si zahrať piškvorky, pri ktorých museli premýšľať počas behu, kde umiestnia svoju farbu tak, aby ich družstvo vyhralo. Potom nasledovala aktivita, v ktorej si precvičili, či majú správne osvojené vedomosti z dopravnej výchovy a v závere ich čakala súťaž, kedy nesúťažili medzi sebou, ale mali prekonať seba samých a zlepšiť si svoj vlastný čas.

            • Letná škola - deň štvrtý

            • Dnes bol štvrtý deň našej Letnej školy a žiakov čakal výlet vlakom do Hanušoviec nad Topľou, kde sme navštívili Kaštieľ Hanušovce, ktorý kedysi patril významnému uhorskému rodu Dessewffy. Žiaci si mohli pozrieť to, ako kedysi žili zámožní páni v kaštieľoch, ale aj rôzne iné výstavy, napríklad : výstavu z druhej svetovej vojny, pamiatky mesta Hanušovce, výstavu zvierat, kde mohli vidieť mamutie kosti a aj to, ako žili ľudia pred mnohými rokmi a akým remeslám sa venovali. Následne sme sa presunuli do Archeoparku, kde žiaci mohli cestovať v čase a pozrieť si, ako sa žilo v piatich základných obdobiach praveku a včasného stredoveku prostredníctvom piatich obydlí a ich vybavenia. V závere si vyskúšali streľbu z luku a výzdobu dreveného šperku.

            • Letná škola – deň tretí

            • Ďalší skvelý deň za nami! V úvode dňa sme si hravou formou zopakovali slovenský jazyk a potom sme sa vybrali cestou záhad a bádania. Mäkké a tvrdé i sme vymenili za výlet do vesmíru. Dozvedeli sme sa zaujímavé informácie o slnečnej sústave, planétach, mliečnej dráhe... Asi najviac sa nám páčilo vymýšľanie a vyrábanie vlastnej planéty. Poobedie sme venovali kreatívnymi činnostiam, vyrábaniu plagátov. Stihli sme si vyrobiť aj krásne náramky. Už sa nevieme dočkať, čo nás čaká nasledujúci deň!

            • Letná škola – deň druhý

            • Aj v utorok sme pokračovali v rozvíjaní našich vedomostí a zručností. V tento deň sme sa dopoludnia venovali matematike. Zábavnou formou sme si zopakovali základné informácie a po prázdninách sme si oprášili logické uvažovanie. Trošku sme sa zapotili pri matematických hádankách, labyrintoch, hlavolamoch, no nakoniec sme všetko výborne zvládli a deň nám ubehol ako voda. Po chutnom obede sme si popoludnie spríjemnili návštevou Fundilandu.

            • Prvý deň letnej školy

            • V pondelok 16.8. sme sa opäť stretli v našej škole. Prvý deň letnej školy Pátrači sa niesol v znamení slovenského jazyka. Hravou formou sme si zopakovali písanie, čítanie, snažili sme sa rozluštiť zašifrovaný text. Deň sme ukončili hrami von, pretože nám počasie prialo. Tešíme sa na ďalšie dni.