• Novinky

            • Exkurzia žiakov 2. stupňa

            • V stredu 24.5. 2023 sme sa zúčastnili exkurzie do Múzea letectva v Košiciach. Mali sme možnosť pozrieť si takmer 500 unikátnych exponátov, ktoré nám priblížili históriu letectva, vývoja lietadiel, leteckých motorov a prístrojovej techniky. Nazreli sme do vývoja letectva od prvých pokusov človeka dostať sa do vzduchu pomocou rôznych technických prostriedkov až po rozvoj kozmickej a raketovej techniky. A tiež sme nahliadli do histórie cestnej dopravy, kde sme videli vzácne zbierky veteránov historických bicyklov, motocyklov, osobných a nákladných automobilov.

            • Modlitbový týždeň

            • Žiaci našej školy sa v týždni od 15.5. 2023 do 19.5.2023 zapojili do iniciatívy Modlitbový deň detí a mládeže. Počas hodín náboženskej výchovy sa žiaci zapojili do tejto výzvy a pomodlili sa desiatok svätého ruženca, ktorý bol obetovaný za mier a pokoj vo svete. Svätý Ján Pavol II. povedal, že „Modlitba detí má veľkú silu.“ Porozprávali sme sa tiež o tom, prečo sa ruženec modlíme, a komu naše modlitby môžu pomôcť.

            • Návšteva knižnice

            • Čítanie rozprávok a rôznych príbehov podporuje detskú predstavivosť a fantáziu. Niekedy deťom práve čítanie pomáha chápať okolitý svet. V našej základnej škole sa snažíme v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu o to, aby žiaci získali pozitívny vzťah k čítaniu a ku knihám. A preto sme minulý týždeň navštívili Knižnicu P. O. Hviezdoslava v Prešove. Žiaci mali možnosť dozvedieť sa, ako funguje požičiavanie kníh, dozvedieť sa rôzne pravidlá pri požičiavaní, a aj to, ako s knihami zaobchádzať. Pani knihovníčka nám prečítala krásny a poučný príbeh z knihy od Josefa Čapka Rozprávky o psíčkovi a mačičke, príbeh O pyšnej nočnej košieľke. Žiakom sa táto rozprávka veľmi páčila. Veríme, že týmto spôsobom si deti vytvoria pozitívny vzťah ku knihám, ktorý im vydrží až do dospelosti. Našu návštevu sme ukončili citátom:

              „Len srdcom vidí človek správne, to podstatné je očiam neviditeľné.“ (Antoine de Saint Exupéry)

            • Deň Európy

            • Máj je spojený so vstupom Slovenska do Európskej únie a zároveň sa 9. mája oslavuje aj Deň Európy. V tento deň si pripomíname výročie Schumanovej deklarácie, v ktorej bola načrtnutá myšlienka politickej spolupráce v Európe a považuje sa za začiatok budovania spoločenstva krajín, ktoré dnes nazývame Európskou úniou. Deň Európy je oslavou mieru a jednoty v Európe. Počas hodín geografie sme si priblížili niektoré členské štáty prostredníctvom interaktívnych cvičení, pripomenuli sme si hlavné ciele Európskej únie, zoznámili sa s členskými štátmi, vypočuli sme si hymnu Európskej únie a niektorých členských štátov a v neposlednom rade sme sa zabavili a naučili sa veľa nového.

            • Deň víťazstva nad fašizmom

            • Deň víťazstva nad fašizmom sa oslavuje každý rok 8. mája. Oslavujeme ho na pamiatku kapitulácie nacistického Nemecka, čím sa ukončili boje 2. svetovej vojny v Európe. V tento deň si aj my každoročne pripomíname hrôzy 2. svetovej vojny, ktoré zažili naši predkovia. Na hodinách dejepisu sme spolu s ôsmakmi a deviatakmi viedli diskusiu o týchto udalostiach, analyzovali sme toto obdobie a pozreli sme si výpovede ľudí, ktorí prežili 2. svetovú vojnu a zažili tie najdrsnejšie podmienky v koncentračných táboroch.