• Novinky

            • Hudobná výchova pred Vianocami

            • Vedeli ste, že hudba motivuje, uvoľňuje, zabáva a je považovaná za liečebný nástroj? Tieto dni si hudobnú výchovu užívame. Začali sme pracovať s hudobným nástrojom pod názvom Boomwhackers. Je to unikátny perkusný hudobný nástroj. Každá jeho časť je vďaka svojej odlišnej dĺžke a priemeru naladená na určitý tón. Je vhodný pre akúkoľvek vekovú skupinu a aj pre úplných amatérov. Posledné týždne sme využili čas a spríjemnili sme si hodiny  vianočnými pesničkami. Poctivo sme cvičili a ponúkame Vám menšiu ukážku skladby Jingle Bells.

               

              Video si môžete pozrieť na našej facebookovej stránke, link nájdete pod fotkami.

          • Projekt Erasmus+ (Kurzy v Alicante a Brne)
            • Projekt Erasmus+ (Kurzy v Alicante a Brne)

            • Naša škola sa počas minulého školského roku zapojila do projektu Erasmus+, ktorý podporuje zahraničnú mobilitu vysokoškolských študentov a pedagógov a spoluprácu vo vysokoškolskom vzdelávaní v Európe. Erasmus+ poskytuje príležitosti pre ľudí pracujúcich v oblasti školského vzdelávania, aby mohli rozvíjať svoje profesijné zručnosti a spoluprácu s partnermi v Európe, a rovnako možnosť žiakom zúčastňovať sa zaujímavých medzinárodných projektov. Aktivity podporujú výmenu osvedčených postupov a testovanie inovatívnych prístupov, ktoré riešia spoločné problémy, akými sú napr. predčasné ukončenie školskej dochádzky či nízka úroveň základných zručností a vzdelávanie žiakov s rôznymi zdravotnými znevýhodneniami. Cieľom Erasmus+ je pomôcť zvýšiť kvalitu výučby a učenia od predškolského po sekundárne vzdelávanie v školách v celej Európe.

              Našej škole sa podarilo získať grant vo výške 9 990 eur, vďaka ktorému naši učitelia absolvujú kurzy na inovatívne metódy vyučovania v Španielsku a Brne. Aj touto cestou sa snažíme zlepšiť vzdelávanie na našej škole, aby žiaci neboli vzdelávaní iba klasickými metódami, ale aby boli vzdelávaní aj rôznymi inovatívnymi metódami, ktoré im pomôžu lepšie pochopiť učivo, a nadobudnuté poznatky v škole budú môcť lepšie využiť vo svojom živote.

              Ďakujeme Erasmus+ za možnosť lepšie vzdelávať našich žiakov.

            • Mikuláš u nás v škole

            • Mikuláš si aj tento rok našiel cestu do našej školy. Spolu s čertom, anjelom a pomocníkmi rozdávali prekvapenie, radosť  a aj nejaké sladkosti. Úlohu pomocníkov , ako je to už u nás zvykom, zobrali na seba žiaci 9.A triedy. Neskrývaná radosť detí im bola odmenou za vynaložené úsilie. Spolu a v dobrej nálade sme takto odštartovali najkrajšie obdobie roka – vianočný čas.

            • Zábavné učenie v 2. A

            • Matematika nemusí byť len nudné počítanie príkladov, u nás v škole je to aj zábava. Presvedčili sa o tom aj naši druháci, keď si precvičovali finančnú gramotnosť s zásady slušného správania sa v hre na obchod. Zdokonalili si technické zručnosti a priestorové vnímanie pri stavaní hradu podľa inštrukcií a na obľúbenej hre Pop it sa vyšantili v počítaní do 20.

              Na hodine prvouky sme sa učili o krajine - prišli sme na to, že je to všetko okolo nás. Potom sme si netradične namaľovali krajinu v okolí našej školy  - ako ju vidíme našimi očami. Budú z nás umelci, to je jasné :D

            • Mikulášske popoludnie v ŠKD

            • Žiaci našej školy sa na príchod sv. Mikuláša, ktorý sa konal v pondelok, 6.12.2021 mimoriadne tešili. Program realizovaný v dopoludňajších hodinách sa však pre deti, ktoré navštevujú ŠKD, ani zďaleka neskončil. V rámci Mikulášskeho popoludnia sme si pre žiakov pripravili špeciálne disciplíny, v ktorých súťažili v troch družstvách. Jednotlivé úlohy spočívali v dierkovaní dierovačkami po obvode kancelárskeho papiera. Následne mali čo najrýchlejšie zlízať zo svojho taniera všetok jogurt. Potom sa žiaci snažili vymyslieť čo najviac slov začínajúcich na písmeno "p". V poslednej úlohe mali naplniť plastový pohár čo najväčším množstvom farebných korálok. Nakoniec zvíťazilo družstvo, ktoré získalo vo všetkých disciplínach najvyšší počet bodov. Avšak aj porazení sa mohli tešiť zo záverečnej výhry, ktorú predstavovali sladké koláčiky, slané pochúťky a ovocný čaj. Všetci sme si toto popoludnie parádne užili.

            • Krabičky plné lásky

            • Aj tento školský rok sme sa opäť zapojili do výzvy s nádhernou myšlienkou: „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“. Sme síce malá škola, no podarilo sa nám naplniť 19 krabíc a 15 láskyplných Mikulášskych balíčkov, ktoré istotne potešia nejedného deduška, či babičku v DSS. Naše balíčky poputujú do Domu sv. Jozefa na Kmeťovom stromoradí v Prešove, kde sídlia sestričky zo spoločnosti Congregatio Jesu. Veľké ďakujem patrí rodičom aj žiakom našej školy, ktorí s radosťou niečím prispeli a taktiež našim pedagógom.  Sme radi, že sme mohli pomôcť a vykúzliť niekomu úsmev na tvári.

            • Hodina chémie

            • Siedmakom v tomto ročníku pribudol nový predmet- chémia. Postupne spolu prenikáme do jej tajov. Keďže práve preberáme zmesi a ich oddeľovanie, vytvorili sme si počas hodiny zmes oleja, vody, farby a šumivej tabletky a vznikla nám lávová lampa. Zároveň sme si precvičili aj oddeľovanie zložiek.

            • PROJEKTY Z FYZIKY

            • Najlepšie sa  učí na pokusoch. Zapojili sme sa do projektu Európska noc výskumníkov a získali sme nové pomôcky na fyziku. Naše hodiny  aj vďaka týmto pomôckam obohacujeme o praktické bádanie a skúmanie zákonov fyziky. Žiaci pretavili nadobudnuté vedomosti do samostatných projektov, ktoré prezentovali v jednotlivých triedach. Ich výtvory možno neboli na dokonalej technickej úrovni, ale všetko vyvážili svojím nadšením. 

            • Deň prvej pomoci

            • Aj tento rok sme sa na našej škole venovali téme poskytovania prvej pomoci.  Žiaci prvého aj druhého stupňa si najprv pozreli veľmi zaujímavý dokument, ktorý bol natočený v spolupráci so záchranármi. Niektorí si len oprášili vedomosti z minulých rokov a iní sa naučili aj niečo nové. Zopakovali si dôležité telefónne čísla a ako postupovať pri telefonovaní. No a nakoniec si praktiky obväzovania vyskúšali aj na sebe. 

            • Šarkaniáda v ŠKD

            • Jeseň v našej škole je každoročné spätá s tradíciou púšťania šarkanov. Deti si s nadšením vyrábajú a ozdobujú šarkany a fantázii sa medze nekladú. Vo štvrtok, 18.11. 2021, sa deti stretli na lúke v blízkosti školy a netrpezlivo čakali na zahájenie tohtoročnej Šarkaniády. Atmosféru spríjemnilo krásne jesenné počasie. Na oblohe sa usmievalo jesenné slniečko a pofukoval jemný vietor. Deti si na spoločnú akciu priniesli vlastných šarkanov. Každé dieťa sa zapojilo a ukázalo, aké je šikovné pri púšťaní šarkana. Nad našimi hlavami sa vznášali šarkany rôznych farieb i veľkosti. Deti sa nabehali, vyšantili do sýtosti a zatlieskali šarkanom, ktorí sa aspoň na chvíľu vzniesli do výšky. Potešili sme sa z pobytu na čerstvom vzduchu a spoločne  prežitým radostným chvílam, ktoré sú na nezaplatenie. Všetci účastníci našej spoločnej akcie boli odmenení sladkou odmenou. 

            • Vianočná pohľadnica ministerstva školstva

            • Rezort školstva vyhlásil výzvu na návrh  „Vianočnej pohľadnice“ ministerstva školstva. A my sme nelenili a pustili sa do práce. Posledné dni sme využili tvorivosť a kreativitu našich žiakov a vytvárali vianočné pohľadnice, ktoré sme potom poslali pánovi ministrovi. Krásne návrhy vianočných pohľadníc si môžete pozrieť nižšie v galérií. 

            • Výskumné aktivity v 3.A

            • Veci okolo nás sú veľmi zaujímavé, niekedy neprebádané. Preto sa my z 3. A vždy tešíme, keď nasleduje predmet Prírodoveda alebo Vlastiveda. Snažíme sa na niektoré záhady prísť sami, buď dlhým rozmýšľaním, alebo jednoduchými výskumnými aktivitami, ktoré máme veľmi radi. Žiakov vedú k samostatnému získavaniu nových poznatkov. Naposledy sme zisťovali, kde všade sa nachádza vzduch, ako sa správa teplý vzduch a ako funguje teplovzdušný balón, z čoho sa vyrába papier, a aj to, ako ponoriť papier bez toho, aby nám zmokol. Na hodine Vlastivedy sme skúšali pracovať s buzolou. Tešíme sa na ďalšie zábavné skúmanie. 

            • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

            • Aj tento školský rok chceme potešiť starkých v domovoch dôchodcov milou pozornosťou plnou lásky. Naša škola sa zapája do celoslovenského projektu s názvom „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“. Je to projekt s veľmi krásnou a milou myšlienkou, potešiť maličkosťou babičku alebo deduška v domove dôchodcov. Môže to byť jediný darček, ktorý tento rok dostanú. Krabičky budeme vytvárať spolu s deťmi v škole. Do krabičiek môžete poslať veci v počte podľa vlastného uváženia, podľa zoznamu, ktorý je uvedený nižšie, príp. ho nájdete na stránke www.kolkolasky.sk. Zber sa končí 02.12.2021. So žiakmi v škole budeme vytvárať kresbičky a pohľadnice od detí, ktoré starkých istotne potešia. Do krabičiek vložíme aj kúsok svojho srdca!

              Tipy, čím naplniť krabičku:

               

              Niečo teplé: káva, ovocný čaj, bylinkový čaj, cappuccino, horúca čokoláda, horúci nápoj

              Niečo slané: slané keksy, praclíky, kukuričné chrumky, krekery, paštéta, macesy

              Niečo sladké: keksík, perníčky, šalviové cukríky, hroznový cukor, DIA keksy, DIA čokoláda, piškóty, plnený croissant, ovocné detské taštičky, detská výživa, krabičkový džúsik, maslové keksy, venčeky, džem, mäkké sušené ovocie, detský nápoj so ,,sosáčikom,, na pitie

              Niečo voňavé: sprchový gél, šampón, tekuté mydlo, vlhčené servítky, telové mlieko, sprej, krém na ruky, krém na nohy, krém na tvár, balzam na pery, zubná pasta, corega tablety, toaletná voda, parfum

              Niečo na seba: teplé ponožky, papučky, rukavice, čiapka, veselé ponožky, tielko, textilné kapesníky, malý mäkký uteráčik

              Niečo na čítanie: krížovky, časopisy ako Slovenka/ Život, Žena a život/ Napísal život/ Zdravie Kniha básní, Duchovná literatúra, Motivačná literatúra, knihy s pozitívnou tematikou, vlastnoručne napísaný list od srdca

              Niečo pre potešenie: kresbičky od detí, prázdne pohľadnice s nalepenou známkou ( 1 môže byť aj s Vašou vypísanou adresou ale nemusí), drobnú vianočnú dekoráciu, soška anjelika, malý vankúšik, nahrievací vankúšik, malý plyšový macko do ruky, náramok na ruku, ruženec, pekná šálka, veselý pohár so slamkou, hrebienok...

               

              Zdroj obrázka: https://www.kolkolasky.sk/

            • Vyhodnotenie zberu ponožiek

            • Podarilo sa nám opäť niečo pekné. V mesiaci október sme sa zapojili do akcie s názvom „Ponožkový október“. Vytvorili sme zberné miesto a našim žiakom sa podarilo vyzbierať 39 párov nových, teplučkých ponožiek, ktoré istotne niekomu veľmi pomôžu. Vyzbierané ponožky sme odovzdali organizácií Podaj ďalej. Ďakujeme rodičom, že ich deti majú srdiečka na správnom mieste a ďakujeme našim žiakom, že vedia pomáhať.

            • Milión detí sa modlí ruženec

            • Žiaci našej školy sa 18.10.2021 zapojili do iniciatívy Milión detí sa modlí ruženec.

              Počas hodín náboženskej výchovy sa žiaci zapojili do tejto výzvy a pomodlili sa desiatok

              svätého ruženca, ktorý bol obetovaný za pokoj a mier vo svete. Zároveň je vyhlásený rok sv. Jozefa, takže žiaci si mohli priblížiť jeho život cez obrázky, ktoré si mohli vymaľovať. Samozrejme sme sa aj porozprávali o tom, prečo sa ruženec modlíme a komu naše modlitby môžu pomôcť. Ruženec je brána do neba.

            • Oznam

            • Vážení rodičia, na budúci týždeň nebude možné vydávať deťom teplú stravu z dôvodu ochorenia pracovníkov jedálne. V pondelok budú všetci hromadne odhlásení z obedov, od utorka môžu mať obed vo forme suchej stravy (obložená bageta a pod.). Ak niekto nemá záujem o suchú stravu pre dieťa, je potrebné, aby ho rodič od utorka do piatka odhlásil z obedov. V tom prípade odporúčame deťom zabaliť silnejšiu desiatu. Váš záujem o suchú stravu od utorka prosím nahláste triednemu učiteľovi do pondelka do 8.00 hod. Ďakujeme.

            • Biológia hrou

            • Na hodinách biológie sa piataci učili spoznávať prírodu. Základné spôsoby skúmania prírody sú pozorovanie a pokus. Mali zážitok z pozorovania prírody pomocou mikroskopu. Mohli vidieť krásnu štruktúru diamantu drahých kameňov, telo včely medonosnej, aj bunku. Všetko to, čo voľným okom nevidíme. Pre žiakov to bol fantastický zážitok, lebo mali možnosť vyskúšať si prácu s mikroskopom. Zároveň sa naučili, z akých častí sa mikroskop skladá – mohli ich vidieť, aj ohmatať. Bola to hodina plná zábavy a učenia.