• Novinky

            • Ako sme sa pripravovali na DEŇ MATIEK

            • Druhá májová nedeľa už tradične patrí všetkým mamičkám. Deň matiek je špeciálny čas povedať našim mamám, ako ich máme radi, ako si ich vážime a vyjadriť im našu vďačnosť za to, čo všetko pre nás robia. V 2. A sme mamičkám chceli poďakovať vlastnoručne vyrobeným darčekom. Vyrábali sme magnetky v tvare srdiečka, z modelovacej hmoty sme vyrobili ozdoby do kvetináča, zasadili sme kvety, napísali pozdravy s vyznaním pre naše maminky.  

            • Deň víťazstva nad fašizmom

            • 8. máj je v našich dejinách spojený s ukončením 2. svetovej vojny v Európe. My sme na tento deň nezabudli a uplynulý týždeň sme si ho pripomenuli. Na hodinách dejepisu sme spoznali príbehy ľudí, ktorí prežili nielen 2. svetovú vojnu, ale prežili aj samotný pobyt v koncentračných táboroch. Títo preživší sa nebáli porozprávať o svojich pocitoch a podelili sa o svoje príbehy a hrôzostrašné zážitky. Počas rozprávania nám behal mráz po chrbte, pretože to boli príbehy, ktoré nás nenechali chladnými a zanechali v nás veľkú stopu. Na pamiatku všetkých obetí 2. svetovej vojny sme zapáli sviečky.

            • Deň Zeme

            • Ako každý rok, sme si na našej škole pripomínali Deň zeme. Tento rok sme to však skúsili trošku aktívnejšie a nevenovali sme tomu len jeden deň, ale aspoň jeden týždeň. Mali sme za úlohu počas celého týždňa plniť výzvy – napr.  celý týždeň používať jednu fľašu, na nákup zobrať vždy svoju tašku, šetriť si oblečenie, dôsledne separovať odpad doma i v škole,.... Mnohí sme sa snažili, a šlo nám to veľmi dobre. Okrem toho sme sa od svojich učiteľov a aj na hodinách techniky dozvedeli nové informácie o separácii, a o spôsoboch recyklácie a jeden spôsob sme si aj vyskúšali. Ušili sme si vrecúška zo starých záclon, a tak teraz môžeme opakovane nakupovať zeleninu a ovocie do našich vrecúšok. To sme si boli niektorí aj vyskúšať. Na výtvarných výchovách sme sa zamýšľali nad tým, čo nám Zem dáva a čo jej my berieme. To sme sa snažili slovne a aj umelecky znázorniť na pohľadniciach, z ktorých vznikol veľký plagát, ako prejav vďaky. Hlavné je to, že my v týchto výzvach nekončíme, ale chceme každý deň prispieť aspoň troškou k ochrane našej Zeme.

            • Stretnutie s Moonom

            • Niekedy sme ako deti mali svojich obľúbených spevákov, speváčky, skupiny, hercov a herečky. Teraz majú deti svojich obľúbených influencerov a youtuberov. V piatok, žiakov našej školy čakalo veľké prekvapenie. Jeden z ich obľúbených youtuberov-Moon, ktorý sa venuje natáčaniu videí na youtube, zavítal do našej školy. Žiakov táto návšteva nesmierne potešila a zahrnuli ho množstvom otázok, na ktoré Moon, vlastným menom Samuel William Miščík rád odpovedal. V závere stretnutia sa s našimi žiakmi odfotil a venoval im svoj autogram.

            • OPAKOVANIE JE MATKOU MÚDROSTI

            • J.A. Komenský povedal: „Opakovanie je matkou múdrosti.“ Aj týmto heslom sa riadime v 2.A. Triedu sme vymenili za čerstvý vzduch a lavice, stoličky za pohodlný koberec. Tieto dni sme mali jarné upratovanie našich vedomostí. Bádali sme, hľadali a všetko ukladali na správne miesto. Zoradili sme abecedu, hlásky uložili na správne miesto, a na čerstvom vzduchu sme sa venovali slabikám. Na hodine slovenského jazyka sme sa učili písať listy a rozhodli sme sa aj jeden ozajstný napísať. List sme napísali, vložili do obálky, obálku zalepili, nalepili známku a vložili do oranžovej poštovej schránky. A teraz trpezlivo čakáme na odpoveď!

            • Nová stavebnica

            • Dostali sme do triedy novú stavebnicu, ktorá deti hneď zaujala a potešila. Podporuje rozvoj jemnej motoriky, priestorovú predstavivosť a rozvoj tvorivého myslenia. Niektorí si podľa návodu urobili krásneho psíka, domček, pyramídu a druhí si z nej stavali kúsky podľa vlastnej fantázie. Táto stavebnica má veľký úspech.

            • Farebný týždeň

            • Tento týždeň (12.4. – 16.4. 2021) naša škola zažiarila pestrofarebnosťou. Tieto dni boli venované podpore žiakov so zdravotným znevýhodnením. Každý deň sme sa obliekli do inej farby, aby sme upozornili na kvalitné vzdelávanie všetkých žiakov bez rozdielu. Pondelok bol venovaný červenej farbe, utorok modrej, streda žltej, štvrtok bol zelený a ukončili sme to v piatok bielou farbou. Oblečením sa do rovnakej farby sme si pripomenuli súdržnosť, spolupatričnosť a kolektívnosť.  

            • Hviezdoslavov Kubín

            • Aj na našej škole každoročne zaznieva umelecké slovo prostredníctvom žiakov, ktorí sa zapoja do Hviezdoslavovho Kubína – najstaršej a najprestížnejšej súťaže umeleckého prednesu slovenskej i svetovej poézie a prózy. Do školského kola, ktorému predchádzali triedne kolá, sa aj tento rok zapojili žiaci.

              Poroty v zložení p. učiteliek si z úst recitátorov vypočuli pôsobivé prednesy a veľmi pekné ukážky. Mali ťažkú úlohu rozhodnúť a vybrať tých najlepších. Ponúkame ich rozhodnutie a fotogalériu.

              Výhercom blahoželáme.

               

              1.stupeň

              1.miesto - Filip Kočiš, 2.A

              2.miesto - Kristína Hanigovská, 4.A

               

              2.stupeň

              1.miesto - Sebastián Pustý, 5.A

              2.miesto - Sebastián Palko, 6.A          

                              Andreas Mario Galleneder, 7.A

              3.miesto - Kevin Krajňak, 8.A

            • Deň vody

            • Deň vody bol oficiálne už 22. marca. My sme si ho pripomenuli v priebehu tohto týždňa. Čakali na nás rôzne aktivity: prezentácie o dôležitosti vody, počítanie s vodnými kvapkami, záložky do kníh s vodnou tematikou a mnoho iného. Žiaci šiesteho ročníka robili rozbor vody, ktorá sa nachádza von - v potoku, prameni. Každá trieda sa dozvedela niečo nové a zaujímavé.

            • My - ako spisovatelia a ilustrátori ...

            • Veru tak, keďže už máme ten marec, tak sme sa rozhodli vyskúšať, aký je to pocit napísať, či nakresliť svoju vlastnú knihu. Musíme povedať, že to nebolo úplne jednoduché. Najprv sme si museli vymyslieť, o čom bude náš príbeh. Po krátkom uvažovaní sme na to prišli všetci a pustili sme sa do práce, pripravili sme si čisté strany, do ktorých sme prenášali obrázky z našich hláv, a po dlhej práci boli stránky plné krásnych kresieb aj krátkych textov. A aká by to bola kniha, ak by nemala aj obal s uvedením autorov, ktorými sme boli samozrejme my, šikovní druháci z „béčky“ a prvák Maťko. A vieme, že pri tvorbe kníh nestačí len autor a ilustrátor, ale že je potrebný aj ten, kto ju vytlačí a zošije, takže aj toto sme si skúsili. Potom sme si svoje knihy spoločne prelistovali. Bol to síce ťažký, ale tvorivý a príjemný čas ...

            • Ako sme pracovali s drôtom

            • Technika je predmet, na ktorom skúmame rôzne technické postupy a javy. Tentokrát sme si zobrali do rúk kliešte a drôt a pustili sme sa do práce. Za úlohu sme mali vyrobiť hlavolam pozostávajúci z troch častí. Nebola to veru ľahká práca, ale s pomocou sme to zvládli. Potom nastal ďalší problém, a to prísť na to, ako tento hlavolam funguje. Niektorí sme si lámali hlavu dlhšie, ale prišli sme na to, a teraz sa môžeme pýšiť s naším výrobkom. Pozrite sa, ako sa nám darilo.

            • Ponožková výzva

            • 21. marec je Svetovým dňom Downovho syndrómu. V tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky. Aj napriek zložitým časom, ktoré teraz všetci prežívame, sa naša škola opäť zapojila do Ponožkovej výzvy.  Svoje sympatie, solidaritu a podporu ľuďom s touto chorobou sme vyjadrili obutím rozdielnych ponožiek. Individualita každého človeka robí tento svet krajším, pestrejším a zaujímavejším. Prikladáme milé a jedinečné fotografie.

            • Moja obľúbená kniha

            • Marec sa už odpradávna spája nielen s príchodom jari, obdobia, kedy sa príroda prebúdza k životu ale aj s neutíchajúcim zdrojom vedomostí a informácií, a síce s knihami. Marec je mesiacom knihy a naši druháci mali za úlohu doniesť do školy svoju obľúbenú knihu, alebo knihu, ktorú práve čítajú, aby nám ju predstavili. Žiaci s nadšením prezentovali svoje knihy, vyrozprávali si úsmevné príbehy z kníh, našli pekné myšlienky, ktoré sa im v knihe páčili. Boli to krásne knihy, ktoré boli plné nových informácií, krásnych ilustrácií.

            • Dištančné vzdelávanie

            • Vážení rodičia,

              na základe Rozhodnutia MŠVVaŠ č. 2020/15801:1-A1800 z 28. augusta 2020, podľa § 150 ods. 8 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, a so súhlasom zriaďovateľa školy, bude v dňoch 15. – 26. marca 2021 mimoriadne prerušenie školského vyučovania v škole z dôvodu výskytu ochorenia COVID 19 v škole.

              Od 15. – 26. marca 2021 bude prebiehať pre žiakov dištančné vzdelávanie.

          • 2% z dane
            • 2% z dane

            • Milí rodičia a priatelia školy,

               

              prosím Vás o podporu našej školy prostredníctvom poukázania 2% z dane z príjmov pre občianske združenie POKOJ v Prešove.

              Občianske združenie POKOJ je hlavným podporovateľom Súkromnej základnej školy FILIP (oficiálny názov Súkromná ZŠ pre žiakov s poruchami a aktivity a pozornosti), Bernolákova 21 v Prešove. 

               

              Ďakujem za podporu a prajem Vám veľa osobných a pracovných úspechov.

               

              Ing. Stanislav Harčarík

              predseda OZ POKOJ a zriaďovateľ Súkromnej ZŠ Filip

               

              Tlačivá a ďalšie informácie nájdete tu.

            • Oznam

            • Vážení rodičia, na základe  Rozhodnutia MŠVV a Š SR vydaného 2.3. 2021, v ktorom sa upresňuje dochádzanie žiakov do špeciálnych škôl, upravuje riaditeľstvo školy priebeh vyučovania nasledovne. Od štvrtka 4.3.2021 sa budú žiaci 1. aj 2. stupňa (okrem triedy 9.A) vzdelávať prezenčne až do odvolania. V prevádzke bude naďalej aj ŠKD a podávanie obedov.

            • Oznámenie

            • Vážení rodičia

              Riaditeľstvo školy, na základe  uznesenia Vlády SR zo dňa 28.02.2021 a rozhodnutia MŠVV a Š SR, upravuje  vyučovanie od 3.3.2021 nasledovne:

              Od stredy 3.3.2021, v súvislosti s návrhom  aktualizácie  protipandemických  opatrení , bude naďalej zachovaná prezenčná forma vyučovania len pre žiakov, ktorých rodičia sa preukážu potvrdením od zamestnávateľa /pozri prílohu Potvrdenie/ o nevyhnutnom prezenčnom výkone práce, ktoré odovzdajú v uvedený deň nástupu žiaka škole prostredníctvom tr. učiteľky. Do tejto kategórie nepatria len zamestnanci kritickej infraštruktúry, ale aj policajti, predavači a predavačky, učitelia v materských školách, na prvom stupni základných škôl, cestári, zamestnanci odpadového hospodárstva, technických služieb a podobne. Žiaci navštevujúci ŠKD budú mať zabezpečené obedy. ŠKD bude v prevádzke do 15.30hod.

              Ostatní žiaci sa budú od 3.3.2021 vzdelávať dištančne podľa RH pre dištančné vzdelávanie. Žiaci boli hromadne odhlásení z obedov.

              Naďalej platí, že jeden zákonný zástupca žijúci s dieťaťom v spoločnej domácnosti musí mať negatívny test nie starší ako 7 dní. 

              Potvrdenie.docx


                                                                                                                                       Mgr. Petra Harčaríková

                                                                                                                        riaditeľka školy

            • ZÁBAVNÁ PRVOUKA V 2.A

            • Vedeli ste že, niektoré látky sa po pridaní do vody rozpúšťajú a iné zas nie??? A toto už vedia aj naši druháci. Minulý týždeň sme si spríjemnili hodinu Prvouky zaujímavými pokusmi. Venovali sme sa téme: Rozpúšťanie látok vo vode. Tvorili sme predpoklady, polemizovali sme, diskutovali sme a nakoniec pokusmi zisťovali, či sa ich predpoklady potvrdili. Dozvedeli sme sa, ktoré látky sa vo vode rozpúšťajú, ktoré nie a dokonca aj to, ako môžeme tento proces urýchliť. Takéto zábavné hodiny sa nám veľmi páčia.