• Novinky

            • Láska kvitne v každom veku

            • Život je poskladaný z mnohých dní, ktoré prinášajú svoje radosti, ale aj starosti. Z času na čas však príde v živote každého človeka deň, ktorý je niečím výnimočný. Nám sa podarilo minulý týždeň niečo krásne a pre nás nezabudnuteľné. Zapojili sme sa do výzvy, ktorej cieľom bolo potešiť starkých v domovoch dôchodcov peknou pohľadnicou, prípadne živými kvetmi. Naši žiaci počas výtvarnej výchovy a v ŠKD vytvorili nádherné pohľadnice. A keďže súčasná situácia nám to už dovoľuje, boli sme pohľadnice odniesť do Domu sv. Jozefa osobne. Bol to pre našich žiakov nezabudnuteľný zážitok a taktiež aj pre starkých. Fotografie hovoria za všetko.

            • Deň Európy

            • Máj je mesiac, kedy si pripomíname vstup Slovenskej republiky do Európskej únie. Zároveň sa 9. mája v Európskej únii oslavuje aj Deň Európy, ktorý je oslavou mieru a jednoty v Európe. Tieto dni sme sa aj my na hodinách geografie a terapeuticko-korekčných cvičeniach venovali Európskej únii a priblížili sme si niektoré členské štáty prostredníctvom interaktívnych cvičení. Spolu s piatakmi a šiestakmi sme si pripomenuli hlavné ciele Európskej únie a zoznámili sa s členskými štátmi, vypočuli sme si hymnu Európskej únie a niektorých členských štátov. Tiež sme si vypočuli jazyky, ktorými sa vedia ľudia v Európskej únii dorozumieť a naučili sa nové výrazy v týchto jazykoch. Priblížili sme si vlajky členských štátov, naučili sme sa ich vyfarbovať a zahrali sme si pexeso. V neposlednom rade sme sa zabavili a naučili veľa nového.

            • Deň víťazstva nad fašizmom

            • 8. máj 1945 sa do dejín zapísal ako koniec bojov 2. svetovej vojny na európskom kontinente. Bol to deň, kedy si Európa vydýchla od ťažkých bojov a život sa mohol opäť „znormalizovať.“ V tento deň si každoročne Európania pripomínajú tieto udalosti. Ani my v škole sme na tieto hrôzostrašné dni nezabudli a pripomenuli sme si to spolu so siedmakmi, ôsmakmi a deviatakmi na hodinách dejepisu a občianskej náuky. Mladší žiaci sa začali postupne zoznamovať s udalosťami, ktoré sa počas vojny diali, priblížili si stručný priebeh vojny a pozreli si výpovede ľudí, ktorí 2. svetovú vojnu prežili. Starší žiaci už o týchto udalostiach vedeli viac, preto si pozreli film Správa, ktorý opisuje útek z koncentračného tábora Osvienčim. 

            • Ruženec je brána do neba

            • Žiaci našej školy sa 13.5.2022 zapojili do iniciatívy Modlitbový deň detí a mládeže. Počas hodín náboženskej výchovy sa žiaci zapojili do tejto výzvy a pomodlili sa desiatok svätého ruženca, ktorý bol obetovaný za mier a pokoj na Ukrajine a vo svete. Svätý Ján Pavol II. povedal, že "Modlitba detí má veľkú silu." Porozprávali sme sa tiež o tom, prečo sa ruženec modlíme, a komu naše modlitby môžu pomôcť. 

            • Všetkým mamám!

            • Rozmýšľal som celý deň, čo Ti mamka darujem. Otvoril som pokladničku, chytil som sa za hlavičku, korunky som všetky minul, na sladkosti, na zmrzlinu. V tom ručičky moje vravia, že Ti pekný darček spravia. Šikovné sú, veď to vieš, dnes si darček pozrieť smieš. Spravil som ho z lásky, mama, veď to dobre vieš.

              Najkrajší darček je robený zo srdiečka a vlastnými rukami. Naše deti majú veľmi šikovné rúčky, a preto sme na hodinách výtvarnej výchovy a v ŠKD vyrobili darčeky pre mamičky. Darčeky istotne mamičky veľmi potešili.

               

              https://najmama.aktuality.sk/clanok/232806/basnicky-a-priania-na-den-matiek-zahreju-srdce-kazdej-mamy/

            • Pomôž našej škole vyhrať výpočtovú techniku od Lidla!

            • Aj vďaka vášmu hlasu môžeme vybaviť našu školu modernými notebookmi i desktopmi, monitormi i kamerami a ďalšou technikou v hodnote až 10 000 eur! Stačí nakupovať v Lidli a zbierať balíčky nálepiek „Slovenskô ako maľované“. Vo vnútri nájdete kartičku s hlasovacím kódom, s ktorým môžete od 2. mája do 30. júna 2022 zabojovať za našu školu na stránke malovaneslovensko.sk.

              Našu školu nájdete v zozname: Súkromná ZŠ – s poruchami aktivity a pozornosti, Bernolákova 21

              Ďakujeme za každý hlas! 

            • Farebný týždeň

            • Minulý týždeň naša škola zažiarila rôznymi farbami. Posledné dni sme venovali podpore žiakov so zdravotným znevýhodnením. Každý deň sme sa obliekli do inej farby. V pondelok sme zažiarili červenou, v utorok sme sa okúpali v modrej, v stredu sme boli žiarivé slniečka. Štvrtok bol sprevádzaný nádejou zelenej farby a piatok sme ukončili čistotou, bielou farbou. Prezrite si fotografie nášho farebného týždňa. 

            • Zber papiera a hliníkových fólií

            • V jarných mesiacoch sme v škole organizovali zber papiera a hliníkových fólií. Naše heslo bolo "zbieram, zbieraš, zbierame". Súťažili jednotlivci z viacerých tried. Prispeli sme k ochrane prírody, hlavne lesov. Spoločne sme vyzbierali 392,9 kg papiera, čo znamená, že sme symbolicky zachránili 3 stromy. Vyzbierali sme tiež 12 378 ks hliníkových fólií. Ďakujeme všetkým zúčastneným.           

               

              Vyhodnotenie           

              ZBER PAPIERA

              1.miesto: Florián Bebko   6.A  143,3kg

              2.miesto: Kristína Hanigovská  5.A  108,4kg

              3.miesto: Damián Dzvoňár 7.A  49,2kg       

               

              ZBER HLINIKOVÝCH FÓLIÍ

              1.miesto: Sebastián Palko 7.A  2536ks

              2.miesto: Klaudia Klebanová 8.A  2502ks

              3.miesto: Denis Pucher 5.A  2307ks

            • Biológia tvorivo

            • Na hodinách biológie sa piataci učili spoznávať olejniny, okopaniny, obilniny, lúčne rastliny a huby. Obilniny nielen dobre zasýtia, ale obsahujú aj veľa prospešných látok. Najprv žiaci vypracovali pracovné listy, kde si zopakovali svoje vedomosti. Potom si doma vytvorili projekty, ktoré na hodine odprezentovali. Veď posúďte sami, aké kreatívne projekty vypracovali. Domov si odniesli dobrý pocit z tvorivej práce na hodinách biológie.

            • Jar na výtvarnej výchove

            • Jar prišla aj k nám, tak sme si na výtvarnej výchove v 2.A vyskúšali maľovanie nielen štetcom, ale pre zmenu pipetou, aj penou, ktorú sme si vytvorili z prostriedku na riad. Penu sme naberali rukami a pipetou sme farebnú vodu zapúšťali do vatových tampónov. Bola to veľká zábava. Určite si to ešte niekedy zopakujme.

            • Deň vody

            • Svetový deň vody sme si 22. marca  pripomenuli rôznymi aktivitami. Hľadali sme pranostiky a porekadlá o vode, spravili sme si pracovný list ako šetriť vodou, so zaviazanými očami sme robili ochutnávku rôznych druhov vôd a len pomocou našich chuťových pohárikov sme sa snažili odhaliť, o ktorú vodu ide. Vieme, že každý z nás môže prispieť k ochrane vody pri každodenných činnostiach a ohľaduplným správaním sa v prírode, lebo šetrným zaobchádzaním s vodou môžeme zmeniť svet.

            • Želáme Vám pokojnú Veľkú noc

            • Tieto dni sme sa na hodinách výtvarnej výchovy a pracovného vyučovania pripravovali na Veľkú noc. Povedali sme si niečo o veľkonočných zvykoch a tradíciách a pripravili sme si veľkonočné ozdoby. Skrášlili sme si svoju triedu, namaľovali sme veľkonočné kraslice a vytvorili veľkonočné pozdravy pre svojich blízkych. V týchto chvíľach sa už tešíme na Veľkú noc a samozrejme aj na prázdniny. Všetkým Vám prajeme príjemné prežitie Veľkej noci. 

            • Veľká noc

            • Jar je ročným obdobím, kedy sa príroda prebúdza zo zimného spánku. Tešiť sa môžeme nielen z návratu teplejšieho slnka a dlhších dní, kvitnúcich stromov a kvetov, ale aj z prichádzajúcich veľkonočných sviatkov. Veľká noc je už predo dvermi a žiaci z nášho školského klubu detí sa ňu svedomito pripravujú. So žiakmi sme spoločne vytvárali tradičné kraslice, ktoré sme omotávali pestrofarebnými bavlnkami a zdobili kvetmi. Zhotovené veľkonočné vajíčka sme uložili do papierových košíkov v tvare zajačikov. Tie sme následne dozdobili trblietavými samolepkami. Všetci sa už tešíme na Veľkú noc.

            • Výlet do Doby kamennej

            • Minulý týždeň, sme sa so žiakmi druhého a tretieho ročníka vrátili do ďalekej minulosti, do doby kamennej. Na tejto interaktívnej výstave sme natrafili na pravekých ľudí, dinosaurie vajce, praveké koleso šťastia a zistili sme kúsok o živote pradávnych lovcov. Zajazdili sme si na Flinstone mobile, skryli sme sa do tajomnej jaskyne s maľbami a vyšplhali sa na veľkého mamuta. Dozvedeli sme sa veľa zaujímavých faktov z tohto prehistorického obdobia. Veľmi sa nám páčilo spoznávať históriu takouto zábavnou formou.

            • Projekt Povesti hradu

            • Na hodinách literatúry sa piataci naučili veľa zaujímavostí o povestiach. Vedia rozlišovať znaky povesti, a aj to, či ide o rozprávku, či povesť. Tvorivou časťou týchto hodín, bolo vypracovať projekt na tému: "Povesti hradu". Každý piatak si dal na tom záležať a vypracoval nádherný projekt obohacujúci všetkých poslucháčov. Veď posúďte sami, aké kreatívne projekty vytvorili. Vybrali si napr. Hrad Stará Ľubovňa, Šariš, Spišský hrad či Nitra. Aj predmet slovenský jazyk a literatúra môže byť zábavný, poučný a kreatívny.

            • Noc s Andersenom

            • V piatok 1.4.2022, sa naša škola zapojila do medzinárodného podujatia s názvom Noc s Andersenom. Je to podujatie na podporu čítania detí. Pre našich „nocľažníkov“ sme pripravili originálny program. Priblížili sme si tvorbu dánskeho rozprávkára – Hansa Christiana Andersena, tvorbu Eleny Čepčekovej, Ľudmily Podjavorinskej. Zahrali sme si kvízy, prečítali rozprávky, pripravili sme si baterky a pátrali sme po poklade. Táto noc "v škole" bola pre nás plná dobrodružstiev, kreativity a súťaží.

            • Zaži dobu kamennú

            •  

              Piataci a šiestaci sa obliekli do pravekých odevov a vydali sa na expedíciu do doby kamennej. Presunuli sa o viac ako 2 milióny rokov späť a prostredníctvom výkladu, kvízov a hier sa mohli stať súčasťou nášho najstaršieho obdobia. Na chvíľu sa z nich stali pravekí ľudia, ktorí lovili zvieratá, zbierali rastliny a používali rôzne nástroje z kameňa. Navštívili jaskyňu s jaskynnými maľbami a stretli sa s našimi predkami. Interaktívna výstava bola pre žiakov obohacujúca a poznatky o dobe kamennej mohli si mohli vyskúšať na vlastnej koži.

          • "MÔJ FAREBNÝ SVET"
            • "MÔJ FAREBNÝ SVET"

            • Tento rok sa naši šikovní žiaci 2.a 3.ročníka zapojili do súťaže ,, Môj farebný svet'' pre všetky šikovné deti. Súťaž sa organizovala na celom Slovensku. Výhercom sa stal každý, kto sa do súťaže zapojil, a prostredníctvom maľovania si rozvíjal svoj talent. Šťastie sa usmialo navyše ešte aj na jedného nášho žiaka z druhého ročníka, ktorý bol vyžrebovaný. Výhercovi srdečne blahoželáme!

            • Ponožková výzva

            • V pondelok, 21.marca 2022, sme sa aj tento školský rok zapojili do Ponožkovej výzvy. Tento deň je Svetovým dňom Downovho syndrómu. Svoje sympatie, solidaritu a podporu ľuďom s touto chorobou sme vyjadrili obutím rozdielnych ponožiek. Individualita každého človeka robí tento svet krajším, pestrejším a zaujímavejším. Pozrite si naše pestré a jedinečné fotografie.