• Novinky

            • Deň športových zápolení

            • Koniec roka sa okrem výletov a odovzdávania vysvedčení niesol aj v športovom duchu. Hoci nás posledné dni trápili vysoké horúčavy, v deň športových zápolení sa na nás usmialo šťastie a ráno nám horúci vzduch ochladil dážď. Hneď na to sme sa pustili do zápolenia o čo najlepšie výsledky jednotlivých tried. Túžba vyhrať poháňala našich žiakov k vynikajúcim  výkonom. Statočne sa s rôznymi disciplínami porátali aj naši najmenší, ktorí ukázali, že sa o budúcnosť športových talentov na našej škole s určitosťou nemusíme báť. Žiaci si v rôznych disciplínach preverili svoje schopnosti a zručnosti. Vyhodnotenie ukázalo vyrovnané výkony a tak sa zo zlatej medaily tešil každý.

            • Lúčime sa s deviatakmi

            • Dňa 25. 6. 2021 sa uskutočnil triedny výlet, opekačka v Dúbrave. Bol to pekný čas, na ktorom sa zabavili deviataci spolu s triednou učiteľkou. Pochutnali si na fajn dobrotách, ktoré si sami pripravili. Mali možnosť si zastrieľať z luku, tešili sa, že spolu strávili nezabudnuteľný čas. Spomienky im ostanú navždy v ich srdiečkach.

              Na záver školského roka sa deviataci spoločne stretli so svojou triednou učiteľkou, s vedením školy, s pedagogickým zborom, aby sa v slávnostnej atmosfére rozlúčili so základnou školou predtým, ako navždy opustia jej brány. Tentoraz prišli všetci pekne, slávnostne oblečení. Príhovorom žiačky Sone Surmikovej začala slávnostná rozlúčka, nasledovalo spomienkové video, ktoré si pripravili deviataci, potom sa im prihovorila pani riaditeľka. Nešetrila slovami chvály, nezabudla na úspechy, ale spomenula aj nejaké prehrešky, hoci už len s úsmevom na tvári. Samozrejme, aj žiaci sa poďakovali svojim učiteľom za všetko, čo spolu prežili, a čo sa s ich pomocou naučili. Želáme všetkým našim deviatakom, aby sa im darilo v ich ďalšom štúdiu i v živote a dúfame, že sa občas obzrú a spomenú si aj na svoju základnú školu, zaspomínajú si na všetko pekné, čo v nej prežili.

            • Naši malí spisovatelia z 2.A

            • Lenivý som, veď som trúd,

              nechce sa mi ani hnúť. 

              Spapám medík, prejdem dom,

              a potom ma ženú von.

              Včielka nemá život ľahký, 

              no vyrába medík sladký.

              Ondrej, 2.A

               

              Je to užitočné zviera,

              ktoré nektár z kvetov zbiera.

              Bzučí si a poletuje,

              trúda z úľa vyhadzuje.

              Čo je to?

              Teodor, 2.A

               

              Včielka nosí do úľa sladký med,

              aby nakŕmila celý včelí svet.

              Včielky sa už radujú

              a párty si chystajú.

              Róbert, 2.A

               

              Keď slniečko zasvieti,

              z úľa ona vyletí.

              takej páry veru niet,

              Poteší ju každý kvet.

              Usilovná, maličká,

              volajú ju včelička.

              Včelička ten zázrak malý,

              prináša nám sladké dary.

              Alex, 2.A

            • Výroba krabičiek

            • My, siedmaci, veľmi radi niečo tvoríme, vymýšľame a vyrábame. Preto máme radi hodiny techniky, kedy sa môžeme naplno realizovať. Bolo to takto aj počas posledných hodín v tomto školskom roku. Rozhodli sme sa s našou pani učiteľkou, že si vyrobíme krabičky, aby sme si mohli do nich niečo pekné odložiť. Merali sme, rezali, zarovnávali, šmirgľovali, pribíjali, lepili a nakoniec sme si naše výtvory vyfarbili. A myslíme, že výsledok stál naozaj za to. Veď posúďte sami!

            • Predstavujeme Vám HRDINOV FAST

            • Všetci vieme, že pomáhať si je veľmi dôležité. K tomuto názoru vedieme aj našich žiakov. A veríme, že úspešne. V posledných dňoch 2.A ukončila projekt s názvom Hrdinovia Fast. Cieľom projektu bolo naučiť žiakov rozpoznať príznaky mozgovej príhody a potrebe rýchlej reakcie. Úlohou žiakov je naučiť to svojich rodičov, starých rodičov a zdieľať to ďalej. V nasledujúcich fotografiách Vám predstavujeme „certifikovaných“ hrdinov 112.

            • Výlet 2.A a 2.B

            • Na tento deň sme sa tešili celý rok, a veru oplatilo sa. V utorok ráno sme sa nezvyčajne stretli, triedy 2. A a 2. B, nie v školských laviciach, ale na železničnej stanici. Tušíte správne, dostali sme odmenu za našu snaživosť, a išli sme na výlet. Naša dobrodružná cesta začala vlakom, ktorý nás priviezol na stanicu do Košíc, potom naše kroky smerovali na autobus a po zaujímavej ceste sme došli do vytúženého cieľa, vítal nás veľký dinosaurus. A my  sme už viac nečakali, vydali sme sa na cestu ku bráne, ktorou sme vošli do zvieracieho sveta. Tam sme sa na chvíľu rozdelili, svoju cestu si zvolila každá trieda samostatne. Ale vieme Vám povedať, že zvieratká sme videli všetci – leopard sa premával popred nás, lev sa vyhrieval na slniečku, sovy nám zahúkali a k plávajúcim tuleňom sme sa mali chuť v týchto horúčavách veru pridať, a to nebolo všetko. Naše kroky viedli samozrejme aj do dinoparku, ten sa nám veru páčil asi najviac, vyskúšali sme si všetky aktivity a prešli sme všetkými nástrahami. Po zaslúženom putovaní po ZOO sme si nemohli odpustiť piknik. A keďže sa čas putovania po ZOO neúprosne krátil, zabehli sme si ešte navštíviť hravé medvede a v lanovom parku sme sa zasa my zahrali na opice. A tak prišiel koniec, museli sme sa rozlúčiť a vydať sa na dlhú cestu domov. Bol to krásny, teplý a radostný deň. Plný zážitkov a krásnych chvíľ, ktoré sme my 2. A a 2. B zažili so svojimi učiteľkami a asistentkami. A už teraz sa tešíme na výlet, keď budeme tretiakmi.

            • Červená Čiapočka

            • My, žiaci SZŠ Filip, máme radi rozprávky. Vo štvrtok 17.6 nás navštívilo divadlo Portál so svojou verziou rozprávky o Červenej Čiapočke. Zlý vlk, babička, horárova žena a Červená Čiapočka na chvíľku oživili naše vyučovacie hodiny a vytrhli nás z reality všedných dní. Našťastie nám vyšlo dobré počasie a pri dodržaní protiepidemiologických opatrení sme rozprávku mohli sledovať v príjemnom vonkajšom prostredí, na slniečku.

            • Ako sme zdobili a siali

            • Jar. Obdobie, kedy sa všetko prebúdza k životu. Obdobie, kedy ľudia trávia veľa času vo svojej záhradke a snažia sa vypestovať si úrodu, alebo skrášliť svoje obydlie voňavými kvetinami. Aj v 7.A sme si vyhrnuli rukávy a pustili sme sa do práce. Najprv sme si vyzdobili črepníky, každý podľa seba. Využili sme na to servítkovú techniku a svoju vlastnú fantáziu. Potom sme črepníky naplnili hlinou a zasiali semienka pažítky a levandule. Teraz naše semienka polievame, sledujeme a veríme, že naše úsilie nevyšlo na zmar.

            • Príbeh hudby 3 – Opera letí

            • V pondelok 7.6 sme sa viac venovali kultúre. Naša škola sledovala online koncert Bratislavského chlapčenského zboru. Počúvali sme kratšie hudobné ukážky, ktoré boli prepájané pútavým rozprávaním a krásnymi príbehmi. Celý koncert sme sledovali pozorne so zanietením. Bol to krásny kultúrny zážitok aj napriek tomu, že sme ho sledovali online. Svojim rozhodnutím sledovať koncert podporujeme dôležitosť kultúry a umenia v životoch našich detí.

            • Deň detí

            • Ako každý rok býva zvykom sláviť u nás deň detí, ani tento rok tomu nebolo ináč. Presunuli sme si oslavu tohto dňa síce až na piatok, ale neboli sme o nič ukrátení. Najprv sme sa trošku poučili, a potom to prišlo. Počasie nám prialo, a tak sme mohli preveriť svoje schopnosti, zručnosti, orientáciu i pamäť. Precvičili sme si celé telo a potrápili aj hlavičky. Zasmiali sme sa všetci a víťazom bol každý, kto sa zapojil. A naša snaha neostala nepovšimnutá a každý z nás si domov aj niečo odniesol. A po obede sme mohli stráviť radostné chvíle so svojimi učiteľmi každý tak, ako to má rád. Jednoducho užili sme si náš deň naplno. A už teraz sa tešíme, ako ho oslávime na budúci rok.

            • Pomoc psíkom v Karanténnej stanici

            • To, že radi pomôžeme ľuďom, je o nás, žiakoch zo ZŠ FIlip, známe. Ale mnohí neviete, že máme veľmi radi aj zvieratká. Preto sme sa rozhodli, že pre psíky a mačičky z Karanténnej stanice mesta Prešov, usporiadame zbierku. V priebehu dvoch týždňov sme nosili deky, staré posteľné obliečky, maškrtky, hračky, granulky a potom sme to odniesli psíkom. Veríme, že im to pomôže.

            • Deň Európskej únie

            • Máj je spojený so vstupom Slovenska do Európskej únie a zároveň sa v tento mesiac oslavuje aj Deň Európy. A nezabudli sme na to ani my. Počas hodín občianskej náuky a terapeuticko-korekčných cvičení sme si vypočuli hymny niektorých členských štátov, vypočuli sme si jazyky, ktorými sa v niektorých členských štátoch hovorí a naučili sa nové výrazy v cudzích jazykoch. Taktiež sme si zahrali interaktívne cvičenia, ktorými sme si priblížili vlajky jednotlivých členských štátov, priraďovali sme hlavné mestá k členským štátom a v neposlednom rade sme sa zabavili a naučili sa veľa nového.

            • Deň mlieka

            • Vedeli ste, že mlieko a mliečne výrobky predstavujú jednu z najdôležitejších a nenahraditeľných zložiek plnohodnotnej ľudskej stravy? My sme tie informácie tušili a tento týždeň sme si ich zopakovali a oslavovali sme Medzinárodný deň mlieka, ktorý tento rok pripadá na dátum 18.5. Mlieko nás sprevádza celým našim životom od narodenia. Veď práve materské mlieko je našou jedinou potravou, keď sme ešte len malé bezbranné bábätká. Obsahuje látky, ktoré nás dokážu ochrániť pred chorobami a dáva nám kvalitný štart pre náš zdravý vývin. Mlieko a mliečne výrobky obsahujú vzácne mliečne bielkoviny, ktoré majú významné antibakteriálne a antivírusové účinky. Kyslomliečne výrobky(tvaroh, jogurt, kefír, bryndza) blahodarne pôsobia na činnosť žalúdka, čriev a zlepšujú imunitný systém. Na hodinách biológie a prvouky sme sa rozhodli si tieto informácie zopakovať. Naše učenie sme ukončili ochutnávkou mlieka a rôznych mliečnych výrobkov.

            • Aj deti sa môžu stať hrdinami a zachrániť život

            • Deti zo slovenských materských a základných škôl sa môžu zapojiť do celoeurópskej iniciatívy Hrdinovia FAST, ktorej cieľom je vzdelávať deti o príznakoch cievnej mozgovej príhody a naučiť ich zavolať prvú pomoc včas. Na Slovensku realizuje kampaň pacientska organizácia Sekunda pre život a záštitu nad týmto projektom preberalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu. Základné a materské školy, ale aj jednotlivci, sa môžu prihlásiť do bezplatného päťtýždňového vzdelávacieho programu Hrdinovia FAST  cez oficiálnu webovú stránku https://bit.ly/hrdinovia_112.

              Kampaň Hrdinovia FAST je určená pre deti vo veku od 5 do 9 rokov, ktoré sa môžu prostredníctvom zábavných a interaktívnych animovaných materiálov spolu pod vedením ich učiteľov alebo rodičov naučiť rozpoznávať základné príznaky cievnej mozgovej príhody a volať prvú pomoc.

              Tohto skvelého projektu sa zúčastňujú aj naši druháci. Pri aktivitách sa zabávajú, učia sa a  videá pozorne sledujú so zatajeným dychom. Ide im to skvelo. Prikladáme milé fotografie z ich aktivít.

              Názov Hrdinovia FAST pochádza z anglickej skratky pre určenie príznakov cievnej mozgovej príhody kde F znamená tvár, A – končatina, S – reč, T – čas. Jeden zo štyroch ľudí prekoná v živote cievnu mozgovú príhodu. Celosvetovo ide o druhú hlavnú príčinu smrti a tretiu najčastejšiu príčinu zdravotného postihnutia.

              Cievna mozgová príhoda sa však napriek tomu dá liečiť – ak zareagujeme včas. Ľudia, ktorí majú cievnu mozgovú príhodu, potrebujú čo najrýchlejší prístup k lekárskej zdravotnej starostlivosti.

              Projekt Hrdinovia FAST sa zameriava na deti, ktoré so svojimi starými rodičmi trávia veľa voľného času, poznajú ich a v prípade mozgovej príhody by mali vedieť správne vyhodnotiť, že s ich starým rodičom niečo nie je v poriadku a jeho symptómy sa podobajú na cievnu mozgovú príhodu.

              Učebné moduly kampane sa sústreďujú okolo animovaných postáv, starých rodičov a ich vnuka. Deti sa hravou formou učia o troch kľúčových príznakoch mŕtvice: ústnom kútiku, ktorý náhle padne na jednu stranu, ruke, ktorá náhle zoslabne alebo reči, keď človek zrazu nedokážu rozprávať - a tiež dôležitosti okamžitého privolania záchrannej služby.

              Na pochopenie týchto príznakov a následnému privolaniu pomoci môže napomôcť aj animované video: https://www.facebook.com/101271528594977/videos/2752459388304021 (viac fotografií aj videí z kurzu aj tried nájdete na Facebooku FAST Heroes SK

            • Póla radí deťom

            • Tento týždeň našu školu navštívila polícia. Pri pohľade na policajnú uniformu sme mali veľký rešpekt, no návšteve sme sa veľmi potešili. Ide o preventívny projekt MVSR „Póla radí deťom“, ktorý je určený pre deti predškolského veku a deti prvého stupňa základných škôl. Cieľom tohto projektu je primeraným spôsobom naučiť deti bezpečne sa správať v rizikových situáciách. Na našom stretnutí nás pani policajtka-preventistka informovala o dopravných predpisoch, závislostiach, šikane, ako si zodpovedať za svoje zdravie a svoje veci.  Počas stretnutia sme pracovali s pracovným zošitom, v ktorom sme riešili rôzne úlohy. Išlo nám to výborne. Prednáška nás obohatila o nové a užitočné informácie. Ďakujeme.