• Novinky

            • Návrat do školy

            • Po dvoch mesiacoch sa naša škola opäť naplnila žiakmi. Žiaci druhého stupňa sa s radosťou vrátili do školských lavíc. Akoby aj nie, veď sme sa naživo nevideli viac než dva mesiace. A dištančné vyučovanie nám veru veľmi nevoňalo, radšej sa vidíme naživo. Počas prvého týždňa nás prekvapila aj pani Zima, ktorá si pre nás pripravila bohatú snehovú nádielku, ktorú sme s radosťou využili.

            • Ako sa 1.stupeň teší z návratu do školy

            • Po týždňoch dištančného vyučovania sme sa s radosťou opäť vrátili do školských lavíc. Tešili sa učitelia, žiaci aj rodičia. Žiaci sa veľmi potešili, keď znovu vošli do svojich tried, stretli sa so svojimi spolužiakmi a začali písať po tabuli. Prvý deň v škole nám ráno znepríjemnil ľad na cestách a na chodníkoch, no hneď nasledujúci deň sme sa tešili zo snehu. Na hodine telesnej výchovy a v škd sme vyrazili do krásnej zimnej nádhery a užili sme si bohatú snehovú nádielku a vybláznili sa na snehu. Nás biela pokrývka snehu veľmi potešila, no vtáčiky  majú v zime nedostatok potravy. Je to pre nich nevhodné obdobie a preto sme sa rozhodli im vyrobiť kŕmidlá a naplniť ich. Z našich radovánok sme sa tešili my aj vtáčiky.

            • Oznam

            • Vážení rodičia,

              na základe rozhodnutia MŠVVaŠ SR otvárame od 8.2.2021 prezenčné vzdelávanie pre všetkých našich žiakov. V našom type školy sa žiaci nad 10 rokov nemusia testovať, ale veľmi to odporúčame v záujme ochrany zdravia nás všetkých.

               

              Podmienky vstupu do školy:

              1. Negatívny test zákonného zástupcu, ktorý žije s dieťaťom v spoločnej domácnosti – odovzdanie jeho kópie.

              2. Čestné vyhlásenie zákonného zástupcu a súhlas so spracovaním údajov.

              3. Povinnosť nosenia rúška, ktorú upravuje nová vyhláška ÚVZ.

                 

              Žiaka je možné ospravedlniť z účasti na prezenčnom vzdelávaní aj na viac, ako 5 dní - po dohode s triednym učiteľom – bude sa považovať za žiaka s dlhodobo ospravedlnenou absenciou.

               

              V  prevádzke bude aj ŠKD v doterajšom režime -  od 8.2.2021, aj stravovanie - od 9.2.2021. Bližšie informácie sme Vám poskytli mailom.

               

               

              Milí naši žiaci, tešíme sa na Vás !

               

              Cestne_vyhlasenie_o_bezinfekcnosti.docx

               

            • Online vyučovanie v 2.B

            • Online, „ne-online“ my si svoje radosti zobrať nedáme, už počas dní strávených v škole sme mali najradšej tvorenie a skúmanie. Prvouku sme si vždy urobili trošku ináč, skúmali, hľadali, lepili a tak je tomu aj teraz, keď sme sa vybrali odkopať si do mrazu trošku pôdy a pozorovali ju. Keď sme namiesto kreslenia ilustrácie, išli a vytvorili si vonku sochu snežného psa. Keď výtvarná výchova je zábavou nielen v škole, ale aj doma. A keď je raz fašiangový čas, tak ani situácia, v ktorej sme, nám ho nezoberie. A tak pre nás pani učiteľka vymyslela „online vyučovanie v maskách“. A bolo to super, trošku iné, trošku zábavnejšie. Na matematike počítal paličky čert, mačka a minecraft panák a celkom sa nám to darilo. A býk, prvák, ktorého pani učiteľka zabudla odfotiť sa tiež nedá zahanbiť, tiež krásne pracuje a tvorí. A tak prikladáme niekoľko fotiek ešte z čias, keď sme boli v škole a niektoré aj z našej dištančnej školy.

            • Dištančné vzdelávanie

            • Vážení rodičiamilí žiaci,

               

              s odvolaním sa na rozhodnutie ministra školstva zo 4.1.2021 sa od 11. januára 2021 (pondelok) žiaci prvého aj druhého stupňa základnej školy  budú vzdelávať dištančnou formouBudú sa vzdelávať podľa rozvrhu pre dištančné vzdelávanie platného pre párny týždeň (ak ho niekto potrebuje, nech sa obráti na triedneho učiteľa).  

              Prosíme rodičov žiakov prvého stupňa, aby o všetkých problémoch s uvedenou formou vzdelávania z domu informovali vždy svoju triednu učiteľku. Taktiež od 11.1. 2021 nebude v prevádzke  školská jedáleň (školský klub detí bude otvorený pre žiakov rodičov z kritickej infraštruktúry podľa ich záujmu).

              Dávame Vám tiež do pozornosti  informáciu, že v termíne od 11.1.2021 do 18.1.2021 máte nárok na priznanie pandemickej OČR. Bližšie informácie sa nachádzajú na stránke sociálnej poisťovne.

              Žiadosť o pandemické OČR - Sociálna poisťovňa (socpoist.sk)

               

              Zároveň Vám prajeme v novom roku hlavne pevné zdravie, veľa šťastia a úspechov.

               

              Mgr. Petra Harčaríková, PhD., riaditeľka školy

            • Oznam o prázdninách

            • Riaditeľstvo školy, na základe rozhodnutia MŠVV a Š SR zo dňa 11.12.2020, oznamuje, že vianočné  prázdniny v školskom roku 2020/2021 sa uskutočnia

              v termíne:

              21.12.2020 – 08.01.2021

               

              Činnosť Školského klubu detí a školskej jedálne je mimo prevádzky.

              Vyučovanie začne dňa 11.01.2021 (pondelok).

               

              Polročné prázdniny v termíne 1. februára 2021 sa neuskutočnia. Školské vyučovanie v 2.polroku školského roka 2020/2021 sa začína 1. februára 2021 (pondelok).

               

                                                                                                   Mgr. Petra Harčaríková, PhD.

                                                                                                       riaditeľka školy 

            • Dotazník záujmu o testovanie

            • Vážení rodičia žiakov 5.-9.ročníka, 

              na základe rozhodnutia  pandemickej komisie  a Vlády SR zo dňa 17.12.2020, a v súvislosti s návratom do školy v januári 2021, si Vás riaditeľstvo školy dovoľuje požiadať o vyplnenie dotazníka (súbor .docx pod textom).

              Podmienkou nástupu do školy  je skríningové testovanie žiaka a zákonného zástupcu v termíne od 7.01.- 9.01. 2021

              Dotazník  je potrebné vyplniť za každé dieťa jednotlivo a to v termíne do:

              19.12.2020

              Vyplnený dotazník  zašlite na mailovú  adresu triedneho učiteľa.

              Dotaznik_zaujmu_o_testovanie.docx

            • Ako sa nám darí v ŠKD, v 2.oddelení? Pozerajte!

            • Radi by sme ukázali rodičom, ako trávia voľné chvíle ich deti, naši žiaci, v ŠKD, 2. oddelení.  Okrem obľúbených prechádzok vonku a na detské ihrisko, kde si žiaci užijú najviac zábavy a smiechu, radi tvoria aj rôzne výrobky, ktorými nie len skrášlia našu školu a triedu, ale aj potešia svojich blízkych. S obľubou vyrábajú super „vymakané“ autá zo stavebnice Seva, popri tom si žiaci obľúbili počúvanie hudby. „Najviac“ zábavy si vždy všetci užijeme pri písaní domácich úloh, kde musíme niekedy veľmi silno premýšľať, aké i/y sa píše napríklad v slove vyhňa.

            • Dištančné vzdelávanie

            • Milí rodičia,

              vzhľadom na to, že sa situácia zmenila (pozitívne testovaní žiaci na COVID 19) a pre väčšinu pedagógov platí povinná domáca karanténa, riaditeľské voľno sa v pondelok ruší. Od pondelka 14.12.2020 sa žiaci budú učiť podľa rozvrhu na dištančné vzdelávanie, ktorý sme už pre 2. stupeň používali a bude Vám opätovne  zaslaný (začiatok vyučovania od 9:00 hod).

            • OZNAM

            • Vážení rodičia, v súvislosti s preventívnymi opatreniami v škole (potvrdená pozitivita rodinného príslušníka na COVID 19 u niektorých žiakov školy), na základe odporúčania RÚVZ v Prešove,  zriaďovateľa školy a podľa § 150 ods. 5 škols. zákona (č. 245/2008 Z.z.) rozhodla riaditeľka školy prerušiť vyučovanie (riaditeľské voľno) v SZŠ pre žiakov s poruchami aktivity a pozornosti v dňoch 11. 12. 2020 a 14. 12. 2020 (piatok a pondelok).

                                                                                             Mgr. Petra Harčaríková, PhD.

                                                                                                           riaditeľka školy

            • Podeľ sa

            • V týždni od 30. 11. 2020 – 4.12.2020 sa v našej škole konala akcia „Podeľ sa.“ A čo bolo cieľom tejto akcie? Jednoducho sme chceli vyskúšať, či sa vieme podeliť, ako svätý Mikuláš, že sa nám to podarilo, tomu verte. Každý deň sme do škatule mohli pridávať darčeky od tajného darcu a každý deň bola škatuľa takmer plná. Urobili sme radosť kamarátom, učiteľom, pani riaditeľke aj pani upratovačke a jednoducho jeden druhému, a to práve v deň, keď sme si  u nás v škole vyslúžili aj Mikulášske balíčky. A aby sme dokázali, že vieme byť štedrí aj k iným, mali sme možnosť zakúpiť si aj „Dvakrát sladkú čokoládu“, tak podporiť Pápežské misijné diela. Všetky čokoládky, tak putovali do našich brušiek a peniažky na účet deťom v Afrike. Bol to jednoducho týždeň zriekania sa a rozdávania, ktorý naplnil naše srdcia radosťou.

            • Hodina techniky

            • Že nezaháľame a pracujeme je jednoducho fakt. Od začiatku školského roka sa snažíme na Technike pracovať na plné obrátky, prešli sme si sadením, spoznávaním dielne a náradia. Zoznámili sme sa s technickými výkresmi a pokúsili sa vytvoriť aj svoje vlastné nákresy k technickým vynálezom, ktoré sme si sami vysnívali. Vytvárali sme projekty, v ktorých sme predstavili naše vynálezy na ochranu prírody. Potom sme sa chvíľu učili online, ale hneď po návrate do školy sme sa opäť pustili do práce. Vyskúšali sme si rôzne techniky vyrábania ozdôb. Najprv sme skúšali pracovať so samotvrdnúcou hmotou, potom sme skúsili robiť odliatky zo sadry. Môžeme vyhlásiť, že Vianočný stromček v našej škole zdobia tento rok naše vlastnoručne vyrobené ozdoby. A my nekončíme, pokračujeme v skúmaní tajov Techniky.

            • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok ?

            • Naši žiaci nás opäť presvedčili, že majú srdiečka na správnom mieste. Sme síce malá škola, no predsa sa nám podarilo niečo úžasné. Zapojili sme sa do celoslovenskej akcie, ktorej úlohou bolo potešiť niekoho, kto darček nečaká. Podarilo sa nám naplniť 23 krabíc od topánok maličkosťami, ktoré môžu potešiť babičku alebo deduška v domove dôchodcov. Do krabíc sme pribalili aj kúsok svojho srdiečka. V tejto ťažkej situácií sa nám hádam podarí vykúzliť úsmev na tvári u našich starkých.

            • Pasovanie nových žiakov

            • Už sme oficiálne žiakmi tejto školy, môžeme slávnostne vyhlásiť. Aj napriek času, ktorý teraz máme, sme si tento deň nenechali zobrať. Aj keď možno skromnejšie a iba v našej triede, ale nám to neprekáža. Aj napriek všetkému sme boli slávnostne pasovaní rytierom a privítaní pani  riaditeľkou. Bol to neopakovateľný zážitok, ktorý sa už asi opakovať nebude. Veď povedzme si úprimne, koľkí z vás už cítili chlad meča na svojom ramene ? My traja statoční už áno. 

            • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

            • Tento školský rok sa aj naša škola zapája do celoslovenského projektu s názvom „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“. Je to projekt s veľmi krásnou a milou myšlienkou, potešiť maličkosťou babičku alebo deduška v domove dôchodcov. Môže to byť jediný darček, ktorý tento rok dostanú. Krabičky budeme vytvárať spolu s deťmi v škole. Do krabičiek môžete poslať veci v počte podľa vlastného uváženia, podľa zoznamu, ktorý je na stránke www.kolkolasky.sk. Zber sa končí 30.11.2020. So žiakmi v škole budeme vytvárať kresbičky a pohľadnice od detí, ktoré starkých istotne potešia. Budeme vkladať do krabice aj kúsok svojho srdca!

              Tipy, čím naplniť krabičku

              Niečo teplé: káva, ovocný čaj, bylinkový čaj, cappuccino, horúca čokoláda, horúci nápoj

              Niečo slané: slané keksy, praclíky, kukuričné chrumky, krekry, paštéta, macesy

              Niečo sladké: keksík, perníčky, šalviové cukríky, hroznový cukor, DIA keksy, DIA čokoláda, piškóty, plnený croissant, ovocné detské taštičky, detská výživa, krabičkový džúsik, maslové keksy, venčeky, džem, mäkké sušené ovocie, detský nápoj so ,,sosáčikom,, na pitie

              Niečo voňavé: sprchový gél, šampón, tekuté mydlo, vlhčené servítky, telové mlieko, sprej, krém na ruky, krém na nohy, krém na tvár, balzam na pery, zubná pasta, corega tablety, toaletná voda, parfum

              Niečo na seba: teplé ponožky, papučky, rukavice, čiapka, veselé ponožky, tielko, textilné kapesníky, malý mäkký uteráčik

              Niečo na čítanie: krížovky, časopisy ako Slovenka/ Život, Žena a život/ Napísal život/ Zdravie Kniha básní, Duchovná literatúra, Motivačná literatúra, knihy s pozitívnou tematikou, vlastnoručne napísaný list od srdca

              Niečo pre potešenie: kresbičky od detí, prázdne pohľadnice s nalepenou známkou ( 1 môže byť aj s Vašou vypísanou adresou ale nemusí), drobnú vianočnú dekoráciu, soška anjelika, malý vankúšik, nahrievací vankúšik, malý plyšový macko do ruky, náramok na ruku, ruženec, pekná šálka, veselý pohár so slamkou, hrebienok...

              Zdroj obázka: https://www.kolkolasky.sk/

            • V 2.A spoznávame človeka

            • Na hodinách Prvouky sme si obľúbili praktické cvičenia, z ktorých sa veľa naučíme a takto to bolo aj tento týždeň. Spoznávali sme kostru človeka. Prv sme sa pokúsili niektoré časti kostry ukázať na vlastnom tele. Hľadali sme rebrá, ramennú kosť, stehennú kosť, panvu.... Najzábavnejšie bolo, keď sme si ukladali papierové časti kostry na vlastné telo. Dozvedeli sme sa, že kostra človeka je pre náš život veľmi dôležitá, aj to ako predísť zlomenine, a ako sa máme chrániť.

            • Ako beží čas....

            • Ešte len včera sme zasadli do lavíc, jeden z nás dokonca prvýkrát v živote a už sú za nami dva mesiace usilovnej práce.  Ani sa nezdá, ale už sa všetci dobre poznáme, radi sa spolu zahráme a vždy si niečo zaujímavé vymyslíme. Snažíme sa spoznávať  všetko zaujímavé, čo sa okolo nás deje a samozrejme si  to radi aj na vlastnej koži vyskúšame, keď sa učíme o zmysloch, tak ich musíme aj preveriť, keď sa nám za oknami ukazuje jeseň – tak si ju vyrobíme aj my v triede, keď spoznávame písmená či čísla – tak stále nejako ináč. Jednoducho si spoločný čas užívame každý deň, a tak to bude aj naďalej ....

                                                                                                                     Pani učiteľka a žiaci 2.B

            • Obnovenie vyučovania v ZŠ

            • Vážení rodičia, minister školstva, vedy, výskumu a športu SR obnovuje školské vyučovanie v základných školách pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami v piatom až desiatom ročníku na základe rozhodnutia číslo: 2020/18259:1-A1810 s účinnosťou od 10. novembra 2020.

              Žiaci 2. stupňa teda nastúpia do školy po prázdninách, v utorok 10. novembra 2020 a budú sa vzdelávať podľa riadneho rozvrhu hodín. 

              Na dištančnom vzdelávaní ostávajú triedy 7.A a 9.A (kvôli karanténe zamestnancov) a nový rozvrh pre tieto dve triedy bude rodičom zaslaný mailom.