• Novinky

            • Valentín

            • Valentín nie je iba o zaľúbených. Je to deň, kedy aj kamarátstvo a slová mám ťa rád, si môj dobrý kamarát znamenajú veľa. Niekedy stačí iba úsmev a objatie, aby si niekomu zlepšil deň a ukázal mu, že ho máš rád.  Sú to malé poklady, ktoré ukrývame v nás. Naši žiaci mali možnosť v tento deň vhodiť do tajnej krabice nejakú sladkú maličkosť pre svojho kamaráta a takto mu spríjemniť deň povedať mu, že mu na ňom záleží.  

            • Vyučovanie v maskách a karneval

            • Dňa 6.2.2024 sme zažili netradičnú rozprávkovú atmosféru za bránami našej školy. Túto atmosféru vniesli do našej školy rozprávkové bytosti a rôzni maskoti ako princezné, Super Mário, Cézar, banditi, piráti, kovboji, vojaci, lekári, rôzne zvieratká a mnoho ďalších. Vyučovanie tak prebiehalo zábavnejšou formou, veď bol predsa deň vyučovania v maskách. V tento deň sa zároveň konal aj karneval v ŠKD, takže túto rozprávkovú atmosféru a dobrú náladu si žiaci užili aj v popoludňajších hodinách v telocvični. Na úvod bol pre masky pripravený vankúšový tanec. Nechýbali súťažné disciplíny, dobrá muzika a mini disko. Hladné brušká sa zasýtili na chutnom občerstvení. S veľmi pozitívnymi náladami žiaci opúšťali bránu školy s tým, že sa už nevedia dočkať, kedy si takýto deň v maskách a karneval užijú zas a znova.

            • Svetový deň Mokradí

            • Každoročne 2. februára oslavujeme Svetový deň mokradí. Pripomíname si tým 2.február 1971, kedy sa v iránskom meste Ramsar podpísal Dohovor o mokradiach. My sme si v našej škole pripomenuli tento deň a tiež výročie vzniku národných parkov Pieniny a Malá Fatra. Žiaci si zopakovali svoje vedomosti a zapojili sa do debaty. Zistili sme, že aj na Slovensku máme niekoľko typov mokradí – potoky a rieky, lužné lesy, mokré lúky, rašeliniská, močiare, rybníky a podzemné vody jaskýň.  Pokrývajúcich viac než 40 tisíc hektárov, a sú zapísané do svetového Zoznamu mokradí medzinárodného významu Ramsarského dohovoru. Tieto naše poklady sú nenahraditeľné, veľmi krehké a musíme si ich chrániť.  Práve ochrana týchto území je našou  úlohou. Je to jeden z dôvodov, prečo si tieto významné dni pripomíname v našej škole.

            • Detská policajná akadémia- preventívny projekt policajného zboru SR

            • Dňa 5.2.2024 sa v ŠKD konala beseda s príslušníčkou policajného zboru p. Baňasovou.Beseda sa týkala preventívneho projektu Prezídia Policajného zboru s názvom „Detskápolicajná akadémia“, ktorý je adresovaný žiakom základných škôl. Primárnou úlohouprojektu je prevencia kriminality a sekundárnou úlohou je predchádzanie inejprotispoločenskej činnosti a sociálno-patologickým javom i výchova zodpovednosti za vlastnésprávanie a konanie. Projekt poskytuje deťom rady, ako sa nestať obeťou trestného činu, akozvládať určité záťažové situácie i kam sa obrátiť v prípade potreby pomoci. Beseda sa týkalanajmä bezpečnosti na internete – sociálnych sieťach, ochrane osobných údajov na internete,šikany a kyberšikany. V závere besedy si žiaci mohli vyskúšať v rámci prevencie kriminalityokuliare, ktoré navodzujú stav človeka v alkoholickom opojení. Žiaci si tým vyskúšali, akáťažká je koordinácia presne stanovených pohybov a aké je to nebezpečnéz hľadiska bezpečnosti a zodpovednosti na cestách. 

            • Návšteva kina

            • 31. január je deň, ktorým sa ukončuje 1. polrok školského roka a žiaci dostávajú výpisy ich polročnej snahy. Preto mal tento deň inú podobu ako tie ostatné „bežné“ školské dni. Naši žiaci sa za odmenu zúčastnili predstavenia v kine a pozreli si animovaný film Nerozlučná dvojka, ktorého heslom bolo: „Priateľstvo je to najväčšie dobrodružstvo.“ Príbeh nám ukázal neobvyklé priateľstvo drevenej bábky Dona, ktorý sa túži stať hrdinom a má neobyčajne bujnú fantáziu a opustenej plyšovej hračky DJ Doggy Doga, ktorý sa chce stať raperskou hviezdou a hľadá skutočného kamaráta. Ich cesty sa skrížia v Central Parku v New Yorku a aj napriek všetkým odlišnostiam sa vydávajú na spoločnú dobrodružnú cestu veľkomestom. 

            • Snehuliakovo

            • Padajúci sneh dokáže vyčariť úsmev na tvári nejednému z nás. O to väčšiu radosť majú zo snehu deti. Tie naše si zo snehu postavili snehuliakov, z ktorých vytvorili rodinky a následne si čas strávený na snehu užili sánkovačkou.