• Novinky

            • Benefičný koncert Simy Magušinovej pre našu školu

            • Minulú nedeľu sme zažili nádherný koncert Simy Magušinovej venovaný našej škole. Svojím spevom, bezprostrednosťou a vyznaniami očarila všetkých prítomných. Koncert sa konal pod záštitou predsedu PSK, Milana Majerského, v nádhernom prostredí Divadla Jonáša Záborského. Ďakujeme za  Kultúru so srdcom Mirovi "Čvirovi" Vrábeľovi, ktorý tento koncert  zorganizoval, M. Majerskému, DJZ, spoločnosti Trapeza, divákom a sponzorom. Výťažok z koncertu 8100 € využijeme na dovybavenie pomôckami našej multisenzorickej miestnosti snoezelen, na jej novú elektroinštaláciu, pomôcky na vyučovanie, vybavenie školy, ale aj na školenia pre učiteľov. Všetkým zo srdca ďakujeme!

              Viac na linku RTVS: https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/14356/431384#743

            • Divadelné predstavenie

            • Minulý týždeň sa naši žiaci zúčastnili divadelného predstavenia v divadle Viola. Prestavenie bolo realizované z iniciatívy  divadla Viola s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Inscenácia Pán Králik a kľúč priateľstva predstavila bratov Šóna a Tona, ich zážitky z letných prázdnin a vyzdvihla ich kamarátstvo a bratskú lásku. Najdôležitejšie zo všetkého je, že nikdy nezradia kamaráta. Ďakujeme za krásny umelecký zažitok a už sa tešíme na ďalšie predstavenie!

            • Medzinárodný deň boja proti chudobe

            • Dňa 17. októbra si pripomíname Medzinárodný deň boja proti chudobe. V školách si tento deň pripomíname aj ako Výchovu k ľudským právam. Naši žiaci dostali jednoduché otázky: Ktorá krajina je najviac postihnutá chudobou? Chudobou je najviac zasiahnutá Afrika a južná Ázia.“ To bola najčastejšie spomínaná odpoveď. Čo  najviac ovplyvňuje   chudobuv krajine? Odpovede boli už rôzne, no na moje prekvapenie zazneli aj slová vzdelanie a stupeň demokracie. Žiaľ aj na Slovensku je stále viac ľudí ohrozených chudobu. Naša škola sa prostredníctvom žiakov zapája do rôznych akcií zameraných na zmiernenie dopadov  chudoby. Zber plastových fliaš, ponožky pre ľudí bez domova a burzy výrobkov žiakov, z ktorých výťažok posielame do školy sv. Anny v Keni, sú síce nepatrné kvapky pomoci, no pre niekoho znamenajú prežitie v zlých časoch. Naše deti  pomáhajú veľmi radi, o čom svedčí ich snaha zapojiť sa do týchto akcií.

            • Návšteva synagógy

            • Vo štvrtok 19.10. 2023 žiaci ôsmeho a deviateho ročníka vymenili školské lavice za "túlavé topánky". Vybrali sa spoznať časť histórie Prešova, konkrétne synagógu, ktorá je jedna z najkrajších v strednej Európe. Pani sprievodkyňa nám povedala niečo o jej histórii, o holokauste a o Židoch celkovo. Žiakom sa táto "výmena" veľmi páčila :).

            • Milión detí sa modlí ruženec

            • Žiaci našej školy sa 18.10.2023 zapojili do iniciatívy Milión detí sa modlí ruženec. Počas hodín náboženskej výchovy sa pomodlili desiatok svätého ruženca, ktorý bol obetovaný za pokoj a mier vo svete. Našou celosvetovou ružencovou kampaňou chceme pripomenúť slová Panny Márie z Fatimy, že modlitba s dôverou dieťaťa môže skutočne zmeniť svet, poraziť zlo a priniesť pokoj. Samozrejme sme sa aj porozprávali o tom, prečo sa ruženec modlíme a komu naše modlitby môžu pomôcť. Ruženec je brána do neba.

            • Deň ovocia a zeleniny

            • Na známosť sa všetkým dáva, že jeseň dary rozdáva. Preto sme si v našej škole aj tento rok spravili radosť a spestrili si deň ovocím a zeleninou. Priniesli sme si svoje obľúbené ovocie a zeleninku, z ktorých sme si spravili krásny jesenný kôš. Žiaci prvého stupňa z jabĺčok a hrušiek vykrajovali rôzne tvary, ktoré sme použili na výrobu podarených Ovocníčkov. Tí nám ozdobili naše taniere. So zaviazanými očami sme si cibrili naše chuťové poháriky tak, že sme ochutnávali rôzne druhy čerstvého a sušeného ovocia. Niektoré chute sme mali v ústach po prvýkrát, no veľmi nám zachutili. Ako sladkú bodku na záver sme si pochutnali na zdravých koláčikoch z ovocia a zeleninky a na ovocných šťavách.

              Druhostupniari, keďže sú už starší, sa porozprávali o vitamínoch, na čo ich potrebujeme, dozvedeli sa niečo o zdravej výžive. Najlepšou časťou aj pre nich bolo praktické ochutnávanie ovocia a zeleniny so zaviazanými očami - najmä ak dostali ochutnať papriku.

            • Šarkaniáda

            • Jeseň je každoročne spätá s tradíciou púšťania šarkanov, nami zvanou Šarkaniádou. Uplynulý týždeň sme mali ideálne počasie a tak sme ho využili. Obe oddelenia ŠKD sa stretli na školskom dvore, kde deti mohli ukázať svojich šarkanov. Nad našimi hlavami sa vznášali šarkany rôznych farieb, tvarov a veľkostí. 

            • Október - mesiac úcty k starším

            • Jeseň je obdobím, ktoré predkladá mnoho príležitostí na povšimnutie si jesenných farieb prírody či dozrievania plodov, ako aj krásy dozrievania ľudského života. Mesiac október je výhradne venovaný úcte k starším a inak tomu nebolo ani v Školskom klube detí. Žiaci vyrobili pre svojich starých rodičov pozdravy, ktorými prejavili svoju úctu k nim. Niektoré z pozdravov boli rozdané starším ľuďom pri prechádzke v okolí školy. Reakcie okoloidúcich ľudí žiakov potešili a povzbudili ich v úsilí a práci, ktorú vynaložili pri výrobe pozdravov. 

            • Medzinárodný deň ochrany ozónovej vrstvy Zeme

            • Ozón poškodzujúce látky sú používané takmer v tisícoch výrobkoch.  16. 9. 1987 bol podpísaný Montrealský protokol o látkach, ktoré spôsobujú úbytok ozónovej vrstvy. My si tento deň pripomíname každý rok v našej škole. Ani tento rok nebol výnimkou. Naši žiaci nahliadli  do tejto problematiky pomocou prezentácie. Chemické značky rôznych látok a plynov sú ešte pre žiakov neznáme.  Množstvo obrázkov a fotografií Zeme z vesmíru  vzbudili záujem u každého žiaka. Po chvíľke váhania a výrazov v tvári „Čo od nás ten učiteľ chce?“ som bol zasypaný otázkami. Je pre nás potešujúce, že sa naši žiaci zaujímajú aj o takéto témy. Každý z nás predsa môže prispieť k ochrane našej planéty.