• Novinky

            • Hviezdoslavov Kubín

            • V našej škole máme výborných recitátorov. Presvedčili sme sa o tom nielen v triednych kolách súťaže  Hviezdoslavov Kubín - v umeleckom prednese poézie a prózy, ale aj v rámci školského kola tejto súťaže, ktorá sa uskutočnila 21. marca 2022. Každý žiak mal obrovskú chuť vyhrať a ukázať, čo dokáže. Všetci súťažiaci nám predviedli svoje recitátorské majstrovstvo. Výhercovia si zaslúžili knižnú odmenu, diplom a pekné ceny.
              Výhercom blahoželáme.

              Vyhodnotenie:

              1. miesto: Samuel Ringer 3.A
                                Florián Bebko 6.A

              2. miesto: Sebastián Palko 7.A
                                Tomáš Harčarík 9.A

              3.miesto:  Simona Džavoronková 2.A
                                Oliver Naninec 5.A
                                Klaudia Klebanová 8.A

            • Návšteva knižnice

            • „Knihy sú ako dvere. Otvoríte ich a vstúpite do iného sveta.“

              Jeanette Winterson

              Myslíme si, že čítanie kníh je výbornou aktivitou pre náš zdravý vývoj, rozvíjanie fantázie, citové prežívanie a celkovo - pre našu osobnosť. Preto sme sa rozhodli v tomto mesiaci navštíviť Knižnicu P.O.Hviezdoslava v Prešove na Exnárovej ulici. V knižnici nás čakalo veľké množstvo kníh s pútavými príbehmi. Pani knihovníčka nás previedla celou knižnicou a porozprávala nám, ako to u nich funguje, prečítala nám napínavý príbeh z knihy Rozprávka o šteniatku Maxíkovi. Pre nás to boli veľmi príjemné chvíle v knižnici a určite sa tam budeme pravidelne vracať, pretože čítanie a objavovanie nových príbehov nás veľmi láka.

            • HRDINOVIA FAST naše uznanie

            • Minulý školský rok sa naša škola zapojila do úžasného projektu s krásnou myšlienkou Hrdinovia Fast. Milión detí s jednou veľkou misiou – zachrániť našich starých rodičov, ak by sa ocitli v život ohrozujúcej situácii. HRDINOVIA FAST je ocenená vzdelávacia iniciatíva, ktorá sa zameriava na zvýšenie povedomia o príznakoch mozgovej príhody a potrebe rýchlej reakcie. Využíva úžasné nadšenie detí pre učenie a zdieľanie a podporuje šírenie vedomostí do zvyšku ich rodiny, najmä smerom k ich starým rodičom. Tento školský rok sa opäť zapájame do 2.kola. Už sa veľmi tešíme.

          • Pozývame Vás na Deň otvorených dverí
            • Pozývame Vás na Deň otvorených dverí

            • Milí rodičia, priatelia našej školy a tí, ktorí by ste nás chceli lepšie spoznať!

              Srdečne Vás pozývame na Deň otvorených dverí našej školy. Chceli by sme Vás privítať v našich priestoroch, aby ste videli miesta, kde sa vzdelávajú naši žiaci. Všetci pedagógovia sa tešia na stretnutie s Vami a dvere do riaditeľne budú pre Vás otvorené. Zároveň Vaše deti čakajú zaujímavé hry v priestoroch našej školy. Tešíme sa na Vás 24.3.2022 v budove našej školy SZŠ Filip pre žiakov s poruchami aktivity a pozornosti na Bernolákovej 21 v Prešove v čase od 13.30 do 16.00 hod.

            • Časopis Fifík

            • Do rúk patrí nielen mobil či kniha, ale aj dobrý časopis. Od septembra tohto školského roka, v rámci školského klubu, sme sa zapojili do odoberania časopisu Fifík. Naším tretiakom robí práca s časopisom veľkú radosť. S nadšením počúvajú pútavé príbehy a odpovede na otázky sa len tak sypú z rukáva. Najviac ich bavia dešifrovačky, tajuplné hľadanie slov a samozrejme všetky krížovkárske úlohy. Naša práca je spoločná a vypracované odpovede posielame do Fifíkovskej redakcie. Tento mesiac bola naša snaha odmenená. Vyhrali sme spoločenskú hru, ktorú sme už samozrejme stihli aj vyskúšať. Ďakujeme Ti, drahý Fifík, a ďakujeme aj celej redakcii časopisu za skvelý materiál pre prácu s deťmi. Každý mesiac sa tešíme na nové číslo, úlohy a nové informácie.

            • 2% z dane

            • Milí rodičia a priatelia školy,

               

              prosím Vás o podporu našej školy prostredníctvom poukázania 2% z dane z príjmov pre občianske združenie POKOJ v Prešove.

              Občianske združenie POKOJ je hlavným podporovateľom Súkromnej základnej školy Filip, Bernolákova 21 v Prešove.

               

              Ďakujem za podporu a prajem Vám veľa osobných a pracovných úspechov.

               

              Ing. Stanislav Harčarík

              predseda OZ POKOJ a zriaďovateľ Súkromnej ZŠ Filip

               

              Tlačivá a ďalšie informácie nájdete tu.

          • Snažíme sa pomôcť
            • Snažíme sa pomôcť

            • Situácia ohľadom posledných dní sa nás všetkých dotýka a tiež sme sa rozhodli pomôcť. Medzi utečencami z Ukrajiny je veľa detí, žiakov, ktorí potrebujú pomoc. Rozhodli sme sa zorganizovať zbierku pre tieto deti. Pomôcť môžeme darovaním školských potrieb napr.: ceruzy, farbičky, perá, farebné papiere, zošity, omaľovánky... Darované predmety môžete doniesť do piatku 4.3.2022. Všetko bude odovzdané OZ Gaštanový koník zo Sniny. Bude to slúžiť na vzdelávacie a voľnočasové aktivity pre tieto deti. Skúsme im spoločne pomôcť. Ďakujeme! 

              Zdroj obrázku: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ec/P_dove_peace.png/220px-P_dove_peace.png

            • Vyučovanie v maskách

            • V piatok 18.2. 2022 bolo vyučovanie o niečo zábavnejšie. Naši žiaci a učitelia sa zmenili na rôzne postavy. V laviciach sedeli lekári, raperi, Harley queen, Batman,právnik, postavičky z Minecraftu, vojak, Thor, darček a vyučovali dvojhlavý drak, tiger, myška, čierna diera, baletka a mafián :). Všetci sme si tento deň veľmi užili, veď posúďte sami.

            • Karneval

            • Hurá deti, to bol bál, bol dnes u nás karneval, masky sme si všetci dali a spolu sa zabávali... Druháci a tretiaci sa minulý týždeň premenili na zázračné bytosti, rozprávkové postavy, či ich obľúbených hrdinov. Princeznú nám chránili veľkí borci Minecraft panáčik, pirát, Thor a Čierny kocúr Adrien, Superman. Aj Koronu sme tam mali ale vôbec sme sa jej nebáli. Spolu s Myškou tancovala a vôbec sa nás nebála. Karnevalom sme spoločne oslávili obdobie nazývané FAŠIANGY. Prežili sme nádherný deň plný smiechu a zábavy.

            • Deň komplimentov

            • 24.január je známy ako deň komplimentov. Kompliment je dobromyseľné a priateľské vyjadrenie sa k inej osobe, ktorým ten, kto kompliment vyjadruje, vyzdvihuje niečo, čo sa mu na danej osobe obzvlášť páči alebo čo na nej pozitívne oceňuje. Naši žiaci si vyskúšali, aké to je kompliment dať a zároveň aj prijať. Na výber mali komplimenty, ktoré boli rozmiestnené po škole a mohli si ich odtrhnúť a darovať osobe, ktorú majú radi alebo si na plagát vytvorili vlastné komplimenty. Touto cestou si žiaci vyskúšali, ako málo stačí k tomu, aby niekomu spríjemnili deň.

            • Naši snehuliaci

            • Viete čo máme na zime najradšej? Sneh, sánkovanie, guľovanie a to, ako si postavíme snehuliakov. No posledné dni nám veľmi neprajú. Síce sneží, no na krásneho bieleho snehuliaka s červeným hrncom na hlave to nestačí. Tak sme sa rozhodli, že si bielych guľatých kamarátov vyrobíme na výtvarnej výchove. Pozrite sa, ako sa nám podarili!

            • Milé prekvapenie

            • Radi by sme sa s Vami podelili o krásny pocit, ktorý sme nedávno zažili. Sviatky Vianoc sú za nami a možno si pamätáte, ako sme sa zapojili do výzvy: Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok. Naše krabičky boli odovzdané do Domu sv. Jozefa. Keď sme sa po prázdninách vrátili do školských lavíc, čakalo nás milé prekvapenie. Ako poďakovanie za krabičky plné lásky, nám z Domu sv. Jozefa poslali taktiež krabičku plnú lásky vo forme ručne vyrobených výrobkov a sladkej drobnosti pre našich žiakov. Veľmi nás to potešilo. Je krásne, že sa aj v týchto ťažkých časoch vieme takto navzájom potešiť. Pokiaľ budeme môcť, budeme sa zapájať každý rok, bez očakávania, no s veľkou radosťou, že sme niekoho potešili. Veľmi pekne ďakujeme.

            • Voda a jej okolie

            • Na hodinách biológie sa piataci učili spoznávať vodu a jej okolie. Voda sa nachádza v oceánoch, moriach, v pôde. Bez vody by na Zemi nemohol existovať žiadny život. V priebehu prezentácie o vode sa žiaci mohli naučiť, ako delíme vody podľa skupenstva. Mali z toho obohacujúci zážitok. V druhej časti hodiny si žiaci tvorili krásne obrázky o vode. Veď posúďte sami. Nakoniec sme naše poznatky, nové skúsenosti napísali a odniesli sme si domov výborné pocity z tvorivej hodiny biológie.

            • Poďakovanie za našu snahu a tvorivosť

            • V mesiaci december sme prijali výzvu od pána ministra a rozhodli sme sa pomôcť navrhnúť „Vianočnú pohľadnicu“ ministerstva školstva. Naši žiaci usilovne pracovali a podarilo sa nám odoslať 21 návrhov pohľadníc. Ako poďakovanie za tvorivosť a usilovnosť našich žiakov sme dostali od pána ministra malú odmenu a ďakovný list pre každého zúčastneného. Ďakujeme.

          • Blahoželanie
            • Blahoželanie

            • Milí žiaci, vážení rodičia a priatelia školy, želáme Vám všetko dobré v novom roku, najmä veľa zdravia, šťastia a spokojnosti. 

               

              Mgr. Petra Harčaríková, PhD. 

              a kolektív zamestnancov školy 

            • Hudobná výchova pred Vianocami

            • Vedeli ste, že hudba motivuje, uvoľňuje, zabáva a je považovaná za liečebný nástroj? Tieto dni si hudobnú výchovu užívame. Začali sme pracovať s hudobným nástrojom pod názvom Boomwhackers. Je to unikátny perkusný hudobný nástroj. Každá jeho časť je vďaka svojej odlišnej dĺžke a priemeru naladená na určitý tón. Je vhodný pre akúkoľvek vekovú skupinu a aj pre úplných amatérov. Posledné týždne sme využili čas a spríjemnili sme si hodiny  vianočnými pesničkami. Poctivo sme cvičili a ponúkame Vám menšiu ukážku skladby Jingle Bells.

               

              Video si môžete pozrieť na našej facebookovej stránke, link nájdete pod fotkami.

          • Projekt Erasmus+ (Kurzy v Alicante a Brne)
            • Projekt Erasmus+ (Kurzy v Alicante a Brne)

            • Naša škola sa počas minulého školského roku zapojila do projektu Erasmus+, ktorý podporuje zahraničnú mobilitu vysokoškolských študentov a pedagógov a spoluprácu vo vysokoškolskom vzdelávaní v Európe. Erasmus+ poskytuje príležitosti pre ľudí pracujúcich v oblasti školského vzdelávania, aby mohli rozvíjať svoje profesijné zručnosti a spoluprácu s partnermi v Európe, a rovnako možnosť žiakom zúčastňovať sa zaujímavých medzinárodných projektov. Aktivity podporujú výmenu osvedčených postupov a testovanie inovatívnych prístupov, ktoré riešia spoločné problémy, akými sú napr. predčasné ukončenie školskej dochádzky či nízka úroveň základných zručností a vzdelávanie žiakov s rôznymi zdravotnými znevýhodneniami. Cieľom Erasmus+ je pomôcť zvýšiť kvalitu výučby a učenia od predškolského po sekundárne vzdelávanie v školách v celej Európe.

              Našej škole sa podarilo získať grant vo výške 9 990 eur, vďaka ktorému naši učitelia absolvujú kurzy na inovatívne metódy vyučovania v Španielsku a Brne. Aj touto cestou sa snažíme zlepšiť vzdelávanie na našej škole, aby žiaci neboli vzdelávaní iba klasickými metódami, ale aby boli vzdelávaní aj rôznymi inovatívnymi metódami, ktoré im pomôžu lepšie pochopiť učivo, a nadobudnuté poznatky v škole budú môcť lepšie využiť vo svojom živote.

              Ďakujeme Erasmus+ za možnosť lepšie vzdelávať našich žiakov.

            • Mikuláš u nás v škole

            • Mikuláš si aj tento rok našiel cestu do našej školy. Spolu s čertom, anjelom a pomocníkmi rozdávali prekvapenie, radosť  a aj nejaké sladkosti. Úlohu pomocníkov , ako je to už u nás zvykom, zobrali na seba žiaci 9.A triedy. Neskrývaná radosť detí im bola odmenou za vynaložené úsilie. Spolu a v dobrej nálade sme takto odštartovali najkrajšie obdobie roka – vianočný čas.