• Novinky

            • Milión detí sa modlí ruženec

            • Žiaci našej školy sa od 17.10.2022 do 21.10.2022 zapojili do iniciatívy Milión detí sa modlí ruženec. Touto celosvetovou ružencovou kampaňou sa pripomínajú slová Panny Márie z Fatimy, že modlitba s dôverou dieťaťa môže skutočne zmeniť svet, poraziť zlo a priniesť pokoj. Počas hodín náboženskej výchovy sa žiaci zapojili do tejto výzvy a pomodlili sa desiatok svätého ruženca, ktorý bol obetovaný za pokoj a mier vo svete. Zároveň si mohli vymaľovať komiks. Samozrejme sme sa aj porozprávali o tom, prečo sa ruženec modlíme a komu naše modlitby môžu pomôcť. Ruženec je brána do neba.

            • Šarkaniáda v ŠKD

            • Jeden, dva, tri, štyri rohy

              Nemá ruky ani nohy.

              Na ozdobu mašličky,

              špagátik do ručičky.

              Už len vetrík fúkaj, fúkaj!

              Môj šarkaník k nebu stúpaj.

              Aj túto októbrovú jeseň sa o pestrofarebné dračie divadlo na oblohe postarali naši žiaci z ŠKD. Na veľkej lúke za budovou školy vystúpili do výšin nápadité šarkany. Krásne jesenné počasie nám prialo. Vetrík poriadne fúkal, slniečko svietilo a okrem šarkanov sme stihli aj naháňačky či futbal. Náš veselý deň sme ukončili ešte hrou na detskom ihrisku, no predtým sme si pochutnali na sladkej odmene.

            • Návšteva Múzea Solivar

            • Tento týždeň sme navštívili kultúrnu pamiatku Solivar v Prešove, ktorá patrí medzi najvýznamnejšie technické pamiatky na Slovensku. Miestnosti, ktoré sme videli, boli plné histórie a zaujímavých príbehov. Pozorovali sme rôzne objekty na čerpanie a varenie soli zo soľanky. Dozvedeli sme sa mnoho informácií o ťažbe, výrobe, spracovaní a využívaní tohto „bieleho zlata“. Bola to pre nás zaujímavá a náučná expozícia s pútavým výkladom. A tak, ako sa lúčili baníci v soľnej bani, rozlúčili sme sa aj my: „ZDAR BOH“.

            • Exkurzia do Vihorlatského múzea v Humennom

            • Vo štvrtok 20.10.2022 sa siedmaci a ôsmaci zúčastnili exkurzie vo Vihorlatskom múzeu v Humennom, ktoré sa nachádza v krásnom kaštieli blízko centra mesta. Mali sme možnosť nazrieť do dobových priestorov renesančného kaštieľa, kde sme mohli vidieť bytovú kultúru šľachty od obdobia renesancie po 20. storočie. Navštívili sme aj Prírodovednú expozíciu, ktorá obsahuje zbierku živočíchov Horného Zemplína. Najzaujímavejšia časť našej exkurzie bola výstava legendárnej českej stavebnice Merkur, ktorá ponúka takmer 400 predmetov zostrojených z kovových dielcov tejto stavebnice. Naša posledná zastávka bola skanzen vedľa kaštieľa, kde sa nachádza Expozícia ľudovej architektúry a bývania. Mohli sme tu vidieť obytné domy našich predkov a dominantu celého skanzenu drevený kostolík z Novej Sedlice. 

            • Medzinárodný deň boja proti chudobe

            • Chudoba - čoraz častejšie skloňované slovo. Spájame si ju  predovšetkým s krajinami tretieho sveta. Žiaľ, stále viac ľudí  postihuje aj u nás na Slovensku. Celosvetovo si pripomíname 17.októbra Medzinárodný deň boja proti chudobe. My sme si ho v našej škole pripomenuli tiež - v rámci Výchovy k ľudským právam. Žiaci sa so záujmom  zapojili do diskusie na túto tému. Veď práve deti v ich veku sú chudobou najviac postihnuté. Spoločne sme hľadali odpovede na otázky, ako pomôcť ľuďom, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii a povedali sme si, že aj my prispievame malou odrobinkou, keď pripravujeme výrobky na školskú burzu a výťažok z nej posielame pre našich rovesníkov do školy sv. Anny v Keni.

            • ŠKD 2

            • Školský rok je v plnom prúde a aj náš školský klub je už plne zabehnutý. Spojili sme prvákov a tretiakov, ale rozdiel medzi nimi nie je vidieť. Nadviazali sa nové priateľstvá, pomáhajú si navzájom, vymýšľajú nové hry, stavajú nové stavby. Samozrejme nezabúdame ani na pobyt vonku, vyrábame krásne projekty, veľa sa rozprávame. A medzi týmito všetkými obľúbenými činnosťami nezabúdame ani na domáce úlohy. Vytvorili sme jednu veľkú rodinu.

            • Deň prvej pomoci

            • Prvá pomoc podaná včas a správne bezpochyby zachráni nejeden ľudský život. Tohto hesla sa držíme aj my. Myslíme si, že je veľmi dôležité, aby prvú pomoc vedeli poskytnúť aj deti. Život nám prináša viacero nástrah a to nielen v oblasti bezpečnej cesty do školy, ale aj doma, priamo v škole, na ihrisku... Dňa 11.10.2022 sme sa zahrali na malých záchranárov. Žiaci si osvojili dôležité zručnosti potrebné pri poskytnutí prvej pomoci. Poučili sme sa, ako správne zavolať na tiesňovú linku, ako zastaviť krvácanie, ako pomôcť pri dusení, vyskúšali sme si stabilizovanú polohu, ale aj to ako správne podať KPR. V týchto činnostiach nám prišli pomôcť dobrovoľníci z Občianskeho združenia Zdravotná služba Paramed Rescue, o.z. , za čo im patrí veľké ĎAKUJEME. Skvelá atmosféra a veľký záujem detí nás presvedčil, že  téma PRVEJ POMOCI je vždy potrebná a veľmi dôležitá.