• Novinky

            • Ruky nádeje

            • U nás v škole prebiehala v pôstnom období od 22.2. 2023 do 29.3.2023  na hodinách náboženskej výchovy aktivita s názvom „Ruky nádeje.“Inicioval ju pápež František: „Milé deti! Veľmi sa spolieham na vašu modlitbu. Bez vašej modlitby je moja modlitba slabá.“.Boli to modlitby s úmyslom za pokoj vo svete. Pravidelne sme sa modlili so žiakmi jeden desiatok bolestného ruženca. Zároveň si mali obkresliť svoju ruku a do nej vpísať svoje meno. Ďakujeme za tento pekný čas pri modlitbe.

            • Hviezdoslavov Kubín

            • V našej škole máme výborných recitátorov. Presvedčili sme sa o tom nielen v triednych kolách súťaže Hviezdoslavovho Kubína - v umeleckom prednese poézie a prózy, ale aj v rámci školského kola tejto súťaže,ktorá sa uskutočnila 28. marca 2023. Každý žiak mal obrovskú chuť vyhrať a ukázať, čo dokáže.Všetci súťažiaci nám predviedli svoje recitátorské majstrovstvo. Výhercovia si právom zaslúžili knižnú odmenu a diplom.Výhercom blahoželáme!

              Vyhodnotenie: 

              1. miesto: Samuel Ringer 4.A, Hugo Horváth 4.A, Elli Jennifer Pavlíková 6.A 

              2. miesto: Šimon Lapšanský 3.A, Timotej Stachura 5.A 

              3. miesto: Viktoria Kováčová 1.A, Tomas Plavnický 7.A, Peter Vícen 8.A, A. M. G. 9.A

            • Ponožková výzva

            • 21. marec je Svetovým dňom Downovho syndrómu. V tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky. Cieľom tejto výzvy je šíriť povedomie o ľuďoch s Downovým syndrómom. Práve vďaka informovanosti a pozitívnemu príkladu z osobnej skúsenosti môžeme búrať predsudky. Pomôžme im začleniť sa do spoločnosti, aby aj oni mohli žiť plnohodnotný život. Naša škola sa opäť zapojila do tejto Ponožkovej výzvy. Svoje sympatie a podporu ľuďom s touto chorobou sme vyjadrili obutím rozdielnych ponožiek. Prikladáme milé a jedinečné fotografie.

            • Deň matematiky

            • Einsteinove narodeniny, výročie smrti Stephana Hawkinga, Deň pí - Deň Ludolfovho čísla. 14. marec je pre vedu magickým dátumom.

              V roku 1988 sa istý  kurátor kalifornského vedeckého múzea Exploratorium rozhodol, že   14. marec (vo formáte amerického kalendára zapisovaný ako 3/14) oslávi netradične so svojimi kolegami ako Deň pí. Netrvalo dlho a sviatok abstraktnej konštanty sa rozšíril do celého sveta. Túto tradíciu si už tretí rok po sebe pripomíname aj my na hodinách matematiky. Či už je to niečo zo života spomínaných velikánov, alebo matematické hlavolamy. Mňa veľmi teší, že sa naši žiaci čoraz viac zapájajú do týchto aktivít.   Matematika – matka všetkých vied – nám na to dáva nekonečne veľa možností.

            • Návšteva TSUS

            • V stredu 15.3. sme sa vybrali na exkurziu do Technického a skúšobného ústavu stavebného na Budovateľskej ulici v Prešove. Na vlastné oči sme tam mohli vidieť ako sa testujú rôzne stavebné materiály, aby spĺňali požiadavky využitia v stavebníctve. Stlačenie betónovej kocky, skúška na ohyb betónu a roztrhnutie betonárskej ocele sa len tak nevidí. To všetko a mnoho ďalších skúšok nám ukázali zamestnanci TSUS. Žiaci mali možnosť vidieť stavebníctvo aj z iného pohľadu a veľmi sa im toto „ničenie“ páčilo.  Exkurziou nás sprevádzal pán Šutlák, za čo jemu aj jeho kolegom patrí naša veľká vďaka. Mimochodom, týmto pánom vďačíme aj za to, že môžeme bezpečne chodiť cez naše mosty.