• Novinky

            • Školský výlet

            • Koniec školského roka sme oslávili posledný júnový týždeň spoločným celoškolským výletom. Vycestovali sme spoznávať naše krásne Slovensko. Skoro ráno sme autobusom vyrazili smer Vysoké Tatry. Zo Starého Smokovca sme sa vybrali na pešiu túru.  Navštívili sme obľúbené turistické centrum Hrebienok. Bola to pre nás turistická výzva, ktorá bola plná zábavy. Nenechali sme si ujsť krásne vodopády Studeného potoka, ktoré patria k najkrajším miestam Slovenska.  Z výletu sme sa vrátili príjemne unavení. Všetkým Vám prajeme krásne prázdniny, ktoré budú plné oddychu a nových zážitkov. 

            • Popoludnia v ŠKD 1

            • Milí rodičia, v rámci ŠKD sme si znova zaznamenali aspoň niekoľko našich pekných zážitkov a aktivít. Nech sa páči, pozrite sa!

            • Škola v prírode

            • Žiaci tretieho a štvrtého ročníka našej školy vymenili učenie sa v škole za učenie sa v prírode. Minulý týždeň prebiehala u týchto žiakov škola v prírode, ktorá sa konala v horskom hoteli Javorna, v rekreačnom stredisku Drienica. Hneď v prvý deň po ubytovaní,  sme sa vybrali spoznávať blízke okolie Drienice. Nasledujúce dni sme každé ráno začínali rannou rozcvičkou, ktorá nás naštartovala na náročné dni, ktoré boli pred nami. Počas celého týždňa sme si učenie spestrili výstupom na Lysú, vyskúšali sme si jazdu na koni, bazén a každý deň sme športovali na multifunkčnom ihrisku. Vo večerných hodinách sme zažili pravú opekačku v prírode a jeden večer sme si spríjemnili diskotékou.  Žiaci si upevnili priateľské vzťahy, utužil sa kolektív jednotlivých tried. Pobytom v prírode sme posilnili fyzickú zdatnosť a upevnili sme environmentálny vzťah k prírode. V neposlednom rade naši žiaci nadobudli dôležité skúsenosti získané samostatnosťou, disciplínou a životom v kolektíve bez rodinných príslušníkov. Všetci žiaci sa bez problémov prispôsobili zmeneným podmienkam i prostrediu. Domov sme sa vracali unavení, no zároveň veľmi šťastní s množstvom krásnych spomienok.

            • Deň detí

            • V pondelok 5.6.2023 sa školskou záhradou ozývali smiech a obrovská radosť. Tak, ako každý rok, býva u nás zvykom osláviť deň detí. Ani tento rok to nebolo ináč. Najprv sme mali zábavné hry, kde sme si mohli preveriť svoje schopnosti, zručnosti i pamäť. Všetci  sme sa  zasmiali a víťazom bol každý, kto sa zapojil. Naša snaha neostala nepovšimnutá a každý z nás si domov odniesol sladkú ovocnú odmenu. Potom sme mali burzu ,,Deti deťom", kde si žiaci mohli zakúpiť krásne výrobky. Výťažok z burzy poputuje do našej partnerskej Školy sv. Anny v Keni. Po obede k nám zavítal Sokoliar, porozprával nám, ako sa treba starať o sovy. Predviedol nám aj kus sokoliarskeho umenia. Tento deň sme si vychutnali a užili naplno. Už teraz sa tešíme, ako ho oslávime na budúci rok.

            • Deň detí s OSSR

            • 1. jún 2023 sme strávili na Leteckej základni v Prešove. Zúčastnili sme sa na Dni otvorených dverí 51. krídla pri príležitosti Dňa detí a oslávili sme náš sviatok spolu s Ozbrojenými silami Slovenskej republiky. Počas tohto podujatia sme mohli vidieť ukážky vojenskej leteckej techniky a pozemnej techniky, ukážky letu vrtuľníka UH-60M, vzdušný výsadok z vrtuľníka UH-60M, či výcvik psov. Pozreli sme si aj ukážky bojov zblízka a sebaobranu a veľmi sa nám páčilo hasenie požiaru vrtuľníkom. Tento deň sme si naozaj užili! 

            • Dentálna hygiena v ŠKD

            • Dňa 25. 5. 2023 nás navštívila študentka dentálnej hygieny. Žiaci sa v rámci ŠKD zúčastnili prednášky spojenej s aktivitami. Dozvedeli sa niečo nové o stavbe chrupu, jeho účele, význame a druhoch zubov. Nezabudla na prevenciu ochorení a správnu techniku čistenia. Žiaci si mali možnosť vyskúšať čistenie zubov na veľkom modeli chrupu a doplniť nové vedomosti pracovným listom. Rozlúčila sa propagačným materiálom a diplomom o účasti na dentálnej hygiene.

            • Exkurzia žiakov 2. stupňa

            • V stredu 24.5. 2023 sme sa zúčastnili exkurzie do Múzea letectva v Košiciach. Mali sme možnosť pozrieť si takmer 500 unikátnych exponátov, ktoré nám priblížili históriu letectva, vývoja lietadiel, leteckých motorov a prístrojovej techniky. Nazreli sme do vývoja letectva od prvých pokusov človeka dostať sa do vzduchu pomocou rôznych technických prostriedkov až po rozvoj kozmickej a raketovej techniky. A tiež sme nahliadli do histórie cestnej dopravy, kde sme videli vzácne zbierky veteránov historických bicyklov, motocyklov, osobných a nákladných automobilov.

            • Modlitbový týždeň

            • Žiaci našej školy sa v týždni od 15.5. 2023 do 19.5.2023 zapojili do iniciatívy Modlitbový deň detí a mládeže. Počas hodín náboženskej výchovy sa žiaci zapojili do tejto výzvy a pomodlili sa desiatok svätého ruženca, ktorý bol obetovaný za mier a pokoj vo svete. Svätý Ján Pavol II. povedal, že „Modlitba detí má veľkú silu.“ Porozprávali sme sa tiež o tom, prečo sa ruženec modlíme, a komu naše modlitby môžu pomôcť.

            • Návšteva knižnice

            • Čítanie rozprávok a rôznych príbehov podporuje detskú predstavivosť a fantáziu. Niekedy deťom práve čítanie pomáha chápať okolitý svet. V našej základnej škole sa snažíme v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu o to, aby žiaci získali pozitívny vzťah k čítaniu a ku knihám. A preto sme minulý týždeň navštívili Knižnicu P. O. Hviezdoslava v Prešove. Žiaci mali možnosť dozvedieť sa, ako funguje požičiavanie kníh, dozvedieť sa rôzne pravidlá pri požičiavaní, a aj to, ako s knihami zaobchádzať. Pani knihovníčka nám prečítala krásny a poučný príbeh z knihy od Josefa Čapka Rozprávky o psíčkovi a mačičke, príbeh O pyšnej nočnej košieľke. Žiakom sa táto rozprávka veľmi páčila. Veríme, že týmto spôsobom si deti vytvoria pozitívny vzťah ku knihám, ktorý im vydrží až do dospelosti. Našu návštevu sme ukončili citátom:

              „Len srdcom vidí človek správne, to podstatné je očiam neviditeľné.“ (Antoine de Saint Exupéry)

            • Deň Európy

            • Máj je spojený so vstupom Slovenska do Európskej únie a zároveň sa 9. mája oslavuje aj Deň Európy. V tento deň si pripomíname výročie Schumanovej deklarácie, v ktorej bola načrtnutá myšlienka politickej spolupráce v Európe a považuje sa za začiatok budovania spoločenstva krajín, ktoré dnes nazývame Európskou úniou. Deň Európy je oslavou mieru a jednoty v Európe. Počas hodín geografie sme si priblížili niektoré členské štáty prostredníctvom interaktívnych cvičení, pripomenuli sme si hlavné ciele Európskej únie, zoznámili sa s členskými štátmi, vypočuli sme si hymnu Európskej únie a niektorých členských štátov a v neposlednom rade sme sa zabavili a naučili sa veľa nového.

            • Deň víťazstva nad fašizmom

            • Deň víťazstva nad fašizmom sa oslavuje každý rok 8. mája. Oslavujeme ho na pamiatku kapitulácie nacistického Nemecka, čím sa ukončili boje 2. svetovej vojny v Európe. V tento deň si aj my každoročne pripomíname hrôzy 2. svetovej vojny, ktoré zažili naši predkovia. Na hodinách dejepisu sme spolu s ôsmakmi a deviatakmi viedli diskusiu o týchto udalostiach, analyzovali sme toto obdobie a pozreli sme si výpovede ľudí, ktorí prežili 2. svetovú vojnu a zažili tie najdrsnejšie podmienky v koncentračných táboroch. 

            • 2% z dane

            • Milí rodičia a priatelia školy,

               

              prosím Vás o podporu našej školy prostredníctvom poukázania 2% z dane z príjmov pre občianske združenie POKOJ v Prešove.

              Občianske združenie POKOJ je hlavným podporovateľom Súkromnej základnej školy Filip, Bernolákova 21 v Prešove.

               

              Ďakujem za podporu a prajem Vám veľa osobných a pracovných úspechov.

               

              Ing. Stanislav Harčarík

              predseda OZ POKOJ a zriaďovateľ Súkromnej ZŠ Filip

               

              Tlačivá a ďalšie informácie nájdete tu.

            • Farebný týždeň

            • Minulý týždeň naša škola zažiarila farebnosťou. Každý deň sme sa obliekli do inej farby, aby sme vyjadrili podporu zdravotne znevýhodneným žiakom. Oblečení do rovnakej farby sme si vyjadrili úctu a spolupatričnosť. Pondelok patril krásnej červenej farbe, utorok modrej, streda sa niesla v žiarivej žltej farbe, štvrtok sme venovali zelenej farbe a týždeň sme ukončili bielučkým oblečením. Táto akcia bola príjemným spestrením vyučovania nielen pre žiakov, ale aj pre učiteľov.

            • Deň zdravia

            • Deň 7.apríl je známy ako Svetový deň zdravia. Tento rok sme ho slávili na Veľký piatok, kedy žiaci boli doma, preto sme si ho pripomenuli po sviatkoch. Spolu so žiakmi sme sa rozprávali o zdravom životnom štýle, čo všetko zahŕňa zdravý životný štýl, ako sa máme správať k svojmu telu, aby sme boli zdraví. Žiaci si pripomenuli potravinovú pyramídu, čo je základom našej potravy a čoho by sme sa mali vyvarovať a sami nám povedali, ako sa starajú o seba, svoje telo a svoje zdravie.

            • Medzinárodný deň vtáctva

            • Po dlhej zime bez vtáčieho spevu je príchod jari a prílet sťahovavých druhov očakávanou udalosťou aj medzi širokou verejnosťou. V kalendári sa nachádza 1. apríl ako Svetový deň vtáctva. Jeho korene siahajú až do čias rakúsko-uhorskej monarchie. Založil ho slovenský prírodovedec Oto Hermann. 

              Aj my v našej škole sme si pripomenuli dôležitosť ochrany týchto malých a zraniteľných stvorení. Naším hlavným cieľom je zamerať pozornosť žiakov a verejnosti na nebezpečenstvá, ktoré ohrozujú vtáctvo.  K ich ochrane môže prispieť každý z nás.

            • Prváci

            • Máme za sebou zopár mesiacov školy a naši prváci sa naučili fungovať ako trieda, ako kamaráti. Učíme sa nielen čítať, písať a počítať, ale naše ručičky sa učia aj maľovať, strihať, lepiť, modelovať. Vyrábame výkresy plné farieb, tvarov, zvieratiek i postavičiek. Stávajú sa z nás malí umelci. Presvedčte sa sami!

            • Noc s Andersenom

            • V piatok 31.3.2023 sa naša škola zapojila do medzinárodnej Noci s Andersenom. Je to podujatie na podporu čítania detí. Pre našich „nocľažníkov“ sme pripravili originálny program. Priblížili sme si tvorbu dánskeho rozprávkara – Hansa Christiana Andersena, spoznali sme rozprávky Dievčatko so zápalkami, Statočný cínový vojačik, Škaredé káčatko... Oboznámili sme sa aj s rozprávkou od Ondřeja Sekoru Ferdo Mravec a knihou Julesa Verna Cesta okolo sveta za 80 dní. Zároveň sme si pripomenuli 100. výročie založenia The Walt Disney Studios a 95. výročie vzniku Mickeyho MouseaZahrali sme si kvízy, prečítali rozprávky, pripravili sme si baterky a pátrali sme po poklade. Bol to pre nás zážitok plný dobrodružstiev, kreativity a súťaží. Žiaci našej školy sa už tešia na budúci ročník tohto podujatia.