• Novinky

            • 2% z dane

            • Milí rodičia a priatelia školy,

               

              prosím Vás o podporu našej školy prostredníctvom poukázania 2% z dane z príjmov pre občianske združenie POKOJ v Prešove.

              Občianske združenie POKOJ je hlavným podporovateľom Súkromnej základnej školy Filip, Bernolákova 21 v Prešove.

               

              Ďakujem za podporu a prajem Vám veľa osobných a pracovných úspechov.

               

              Ing. Stanislav Harčarík

              predseda OZ POKOJ a zriaďovateľ Súkromnej ZŠ Filip

               

              Tlačivá a ďalšie informácie nájdete tu.

            • Ako byť zdravý

            • Dôležitosť zdravia si pripomíname aj prostredníctvom Svetového dňa zdravia a to v mesiaci apríl. Potravinová pyramída uzrela svetlo sveta v roku 1974 vo Švédsku. Pripravili a odsúhlasili ju vedci a výživoví poradcovia, ktorí takto chceli vytvoriť pre verejnosť jednoduchú a praktickú príručku o zdravom stravovaní. Žiakom v rámci pobytu v ŠKD sme vysvetlili jej účel, princípy a snažili sa vytvoriť návyk zdravého stravovania. Po získaní základných informácii o potravinovej pyramíde sme si so žiakmi vytvorili zdravé taniere. Napriek tomu, že každému z nás chutí niečo iné, každý tanier obsahoval zdravé potraviny vo vyváženom množstve, aby nimi boli pokryté všetky živiny, ktoré telo potrebuje. Okrem zdravej stravy je zdravie dosiahnuteľné aj prostredníctvom pohybu. Jeho dôležitosť sme si pripomenuli prostredníctvom pyramídy pohybu. Tá nám bližšie vysvetľuje, aké činnosti,  a v akom časovom trvaní je potrebné vykonávať, aby boli prínosné pre naše telo a zdravie.  

            • Farebný týždeň

            • Minulý týždeň naša škola hrala farbami. Každý deň sme sa obliekli do inej farby, aby sme vyjadrili podporu zdravotne znevýhodneným žiakom. Oblečení do rovnakej farby sme si vyjadrili úctu a spolupatričnosť. Pondelok patril červenej farbe, utorok modrej, streda žltej, štvrtok zelenej. Posledný deň sme sa obliekli do bielej farby, ktorá vyjadrovala mier a solidaritu. Pozrite si naše fotografie plné farieb. 

            • Veľkonočná burza

            • Pred veľkonočnými prázdninami sa uskutočnila na našej škole burza, počas ktorej si žiaci mohli zakúpiť výrobky s veľkonočnou tematikou. Vyzbierané peniaze sme zaslali na podporu školy Sv. Anny v Keni, ktorá vzdeláva 240 detí od predškolského veku po ôsmu triedu a podporuje ďalších 50 detí z miestnych škôl. Veľa z nich už nemá rodičov. Iné pochádzajú z chudobných pomerov a bez pomoci by si školu nemohli dovoliť. Školu Sv. Anny sme podporili krásnou sumou 86€. 

            • Divadielko Gašparko

            • Divadlo je zdrojom zábavy, inšpirácie, informácii a zároveň predstavuje istý spôsob relaxácie. Pri príležitosti Svetového dňa divadiel navštívilo našu školu divadielko Gašparko. Bábkové divadlo odohralo pre žiakov 1.-5. ročníka známu rozprávku Šípková Ruženka - príbeh tradovaný dodnes. Postavy bábok, ich repliky a sprevádzajúca hudba upútala pozornosť žiakov a vtiahla ich do deja známeho príbehu.

            • Zber papiera

            • V jarných mesiacoch sme v škole organizovali zber papiera. Naše heslo bolo "zbieram, zbieraš, zbierame". Súťažili jednotlivci z viacerých tried. Prispeli sme k ochrane prírody, hlavne lesov. Spoločne sme vyzbierali 413,18 kg papiera, čo znamená, že sme symbolicky zachránili 3 stromy. Ďakujeme všetkým zúčastneným.             

              VYHODNOTENIE

              1. miesto: Peter Tomáš 2.A 115kg

              2. miesto: Kristína Hanigovská 7.A 59,3kg

              3. miesto: Viktoria Kováčová 2.A: 54,7kg  

              Víťazom srdečne blahoželáme a všetkým, ktorí sa do zberu papiera zapojili, ďakujeme.

            • Deň vody

            • 22.3.2024 nebola len Noc s Andersenom, ale aj Svetový deň vody. My sme si ho trošku posunuli, takže sme sa o vode porozprávali ako o najdôležitejšej tekutine na svete v stredu 27.3.2024. Všetci sme sa zhodli na tom, že bez vody by sme naozaj neprežili - a nielen my, ale ani rastliny a živočíchy. 

              Na záver nášho Dňa vody sme ochutnali niekoľko vôd - niektoré liečivé, niektoré nie až také zdravé, a hádali sme, ktorá je ktorá. 

            • Ruky nádeje

            • U nás v škole prebiehala v pôstnom období od 14.2.2024 do 27.3.2024  na hodinách náboženskej výchovy aktivita s názvom „Ruky nádeje.“ Inicioval ju pápež František: „Milé deti! Veľmi sa spolieham na vašu modlitbu. Bez vašej modlitby je moja modlitba slabá.“ Boli to modlitby s úmyslom za pokoj vo svete. Pravidelne sme sa modlili so žiakmi jeden desiatok bolestného ruženca. Zároveň si mali obkresliť svoju ruku a do nej vpísať svoje meno. Ďakujeme za tento pekný čas pri modlitbe.

            • Noc s Andersenom

            • V piatok 22.3.2024 sa žiaci, veľmi netradične, vrátili do školy večer. Bol pred nami čas plný zábavy, objavovania, nových vedomostí, kamarátstiev. Strávili sme Noc s Andersenom a prečítali sme si príbeh o Snehovej Kráľovnej, ktorej príbeh nás naučil, že dobro vyhráva a netreba sa vzdávať. Spoločne sme sa zasmiali na kvízoch a trošku báli pri hľadaní pokladu v tme. Ešteže sme mali baterky! :)

            • Medzinárodný deň tuleňov

            • Dňa 22.marca 2024 sme neslávili iba Deň vody a Noc s Andersenom, ale aj Medzinárodný deň tuleňov. Počas krúžku Čarovnej výtvarnej vyrobili žiačky našej školy plagát, ktorý ostatným žiakom trošku priblíži svet tuleňov. Toto zviera sme si vybrali aj z dôvodu, že množstvo organizácií vo svete, rovnako aj Zoologická záhrada v Košiciach, organizujú programy s cieľom upozorniť na krutosť lovu týchto krásnych a roztomilých zvierat, vďaka čomu sa za krátky čas zo svetových vôd vytratili už dva druhy tuleňov.

            • Ponožková výzva

            • 21.marec je Svetovým dňom Downovho syndrómu. V tento deň sme prijali výzvu a obuli sme si dve rozdielne ponožky. Cieľom tejto výzvy je šíriť povedomie o ľuďoch s týmto syndrómom, a aj týmto spôsobom vyjadrujeme podporu ľuďom s Downovým syndrómom. Byť iný je v poriadku. Vďaka pozitívnemu príkladu z osobnej skúsenosti sme sa pokúsili búrať predsudky. Prikladáme milé a jedinečné fotografie. 

            • Hviezdoslavov Kubín

            • V našej škole máme výborných recitátorov. Presvedčili sme sa o tom nielen v triednych kolách súťaže Hviezdoslavovho Kubína - v umeleckom prednese poézie a prózy, ale aj v rámci školského kola tejto súťaže, ktorá sa uskutočnila 21. marca 2024. Každý žiak mal obrovskú chuť vyhrať a ukázať, čo dokáže. Všetci súťažiaci nám predviedli svoje recitátorské majstrovstvo. Výhercovia si právom zaslúžili knižnú odmenu a diplom. Výhercom blahoželáme! 

              Vyhodnotenie: 

              1.stupeň

              1. miesto: Mária Stela Križovenská 2.A

              2. miesto: Marko Kažimir 1.A

              3. miesto: Simona Džavoronková 4.A 

               

              2.stupeň

              1. miesto: Bianka Mináriková 7.A 

              2. miesto: Samuel Ringer 5.A

              3. miesto: Lucia Vargová 6.A, Tomas Plavnický 8.A, Peter Vícen 9.A

            • Návšteva Hvezdárne a planetária v Prešove

            • V piatok 15.3.2024 sa žiaci 4., 5. a 6. ročníka zúčastnili exkurzie do Hvezdárne a planetária v Prešove. Prvá časť našej návštevy sa konala v prednáškovej sále, kde sme mali možnosť nahliadnuť do sveta planét, mesiacov, komét, meteoroidov a Slnka prostredníctvom vzdelávacieho programu Slnečná sústava. Dokument nám priblížil spôsoby poznávania nášho najbližšieho vesmírneho priestoru od mytologických predstáv až po výsledky moderného kozmického výskumu. Druhá časť exkurzie sa konala v planetáriu, kde sme sa pomocou projekčných možností prístroja planetária dozvedeli viac o niektorých astronomických javoch a zákonitostiach. Mali sme možnosť vidieť ako vyzerá nočná obloha a niektoré významné súhvezdia. Názorne sme videli striedanie dňa a noci, výšku Slnka napoludnie v priebehu striedajúcich sa ročných období, zdanlivý pohyb najjasnejších planét po oblohe a príčinu vzniku fáz Mesiaca.

            • Deň otvorených dverí

            • Milí rodičia,

              pozývame Vás na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 14. marca 2024 od 13:30 do 16:00 v priestoroch našej školy.

              Tešíme sa na Vás!

            • Sokoliari

            • Vo štvrtok dňa 22.2.2024 sme privítali v našom školskom klube vzácnu návštevu - Sokoliarov majstra Vagana s ich živými dravcami. Sokoliari nám priniesli kúsok krásnej prírody, naučili žiakov rozoznávať srsť od peria, kôru stromov, lesné zvieratá a iné... Azda najväčším zážitkom bolo vidieť a pohladkať dravcov ako orol skalný, výr africký a iné dravce, ktorých bežne nestretávame v tak úzkom kontakte. Žiaci naživo videli rôzne parohy, kožušiny zvierat. Toto zážitkové učenie bolo veľmi zaujímavé, plné humoru s množstvom nových informácií. Ďakujeme im za náučné a zábavné popoludnie.

            • Slovenský jazyk - náš materinský jazyk

            • 21. február je Medzinárodným dňom materinského jazyka. Pri tejto príležitosti sme sa so žiakmi o čosi viac venovali slovenskému jazyku. Starší žiaci priniesli ukázať mladším žiakom jednu zo svojich obľúbených kníh a zároveň im o nej porozprávali a prečítali vybranú časť. Mladší žiaci si hovorenú reč precvičili pomocou jazykolamov a písanie v slovenskom jazyku pomocou zábavných cvičení.  

            • Valentín

            • Valentín nie je iba o zaľúbených. Je to deň, kedy aj kamarátstvo a slová mám ťa rád, si môj dobrý kamarát znamenajú veľa. Niekedy stačí iba úsmev a objatie, aby si niekomu zlepšil deň a ukázal mu, že ho máš rád.  Sú to malé poklady, ktoré ukrývame v nás. Naši žiaci mali možnosť v tento deň vhodiť do tajnej krabice nejakú sladkú maličkosť pre svojho kamaráta a takto mu spríjemniť deň povedať mu, že mu na ňom záleží.  

            • Vyučovanie v maskách a karneval

            • Dňa 6.2.2024 sme zažili netradičnú rozprávkovú atmosféru za bránami našej školy. Túto atmosféru vniesli do našej školy rozprávkové bytosti a rôzni maskoti ako princezné, Super Mário, Cézar, banditi, piráti, kovboji, vojaci, lekári, rôzne zvieratká a mnoho ďalších. Vyučovanie tak prebiehalo zábavnejšou formou, veď bol predsa deň vyučovania v maskách. V tento deň sa zároveň konal aj karneval v ŠKD, takže túto rozprávkovú atmosféru a dobrú náladu si žiaci užili aj v popoludňajších hodinách v telocvični. Na úvod bol pre masky pripravený vankúšový tanec. Nechýbali súťažné disciplíny, dobrá muzika a mini disko. Hladné brušká sa zasýtili na chutnom občerstvení. S veľmi pozitívnymi náladami žiaci opúšťali bránu školy s tým, že sa už nevedia dočkať, kedy si takýto deň v maskách a karneval užijú zas a znova.

            • Svetový deň Mokradí

            • Každoročne 2. februára oslavujeme Svetový deň mokradí. Pripomíname si tým 2.február 1971, kedy sa v iránskom meste Ramsar podpísal Dohovor o mokradiach. My sme si v našej škole pripomenuli tento deň a tiež výročie vzniku národných parkov Pieniny a Malá Fatra. Žiaci si zopakovali svoje vedomosti a zapojili sa do debaty. Zistili sme, že aj na Slovensku máme niekoľko typov mokradí – potoky a rieky, lužné lesy, mokré lúky, rašeliniská, močiare, rybníky a podzemné vody jaskýň.  Pokrývajúcich viac než 40 tisíc hektárov, a sú zapísané do svetového Zoznamu mokradí medzinárodného významu Ramsarského dohovoru. Tieto naše poklady sú nenahraditeľné, veľmi krehké a musíme si ich chrániť.  Práve ochrana týchto území je našou  úlohou. Je to jeden z dôvodov, prečo si tieto významné dni pripomíname v našej škole.