• Novinky

            • 2% z dane

            • Milí rodičia a priatelia školy,

               

              prosím Vás o podporu našej školy prostredníctvom poukázania 2% z dane z príjmov pre občianske združenie POKOJ v Prešove.

              Občianske združenie POKOJ je hlavným podporovateľom Súkromnej základnej školy Filip, Bernolákova 21 v Prešove.

               

              Ďakujem za podporu a prajem Vám veľa osobných a pracovných úspechov.

               

              Ing. Stanislav Harčarík

              predseda OZ POKOJ a zriaďovateľ Súkromnej ZŠ Filip

               

              Tlačivá a ďalšie informácie nájdete tu.

            • Divadielko Gašparko

            • Divadlo je zdrojom zábavy, inšpirácie, informácii a zároveň predstavuje istý spôsob relaxácie. Pri príležitosti Svetového dňa divadiel navštívilo našu školu divadielko Gašparko. Bábkové divadlo odohralo pre žiakov 1.-5. ročníka známu rozprávku Šípková Ruženka - príbeh tradovaný dodnes. Postavy bábok, ich repliky a sprevádzajúca hudba upútala pozornosť žiakov a vtiahla ich do deja známeho príbehu.

            • Zber papiera

            • V jarných mesiacoch sme v škole organizovali zber papiera. Naše heslo bolo "zbieram, zbieraš, zbierame". Súťažili jednotlivci z viacerých tried. Prispeli sme k ochrane prírody, hlavne lesov. Spoločne sme vyzbierali 413,18 kg papiera, čo znamená, že sme symbolicky zachránili 3 stromy. Ďakujeme všetkým zúčastneným.             

              VYHODNOTENIE

              1. miesto: Peter Tomáš 2.A 115kg

              2. miesto: Kristína Hanigovská 7.A 59,3kg

              3. miesto: Viktoria Kováčová 2.A: 54,7kg  

              Víťazom srdečne blahoželáme a všetkým, ktorí sa do zberu papiera zapojili, ďakujeme.

            • Deň vody

            • 22.3.2024 nebola len Noc s Andersenom, ale aj Svetový deň vody. My sme si ho trošku posunuli, takže sme sa o vode porozprávali ako o najdôležitejšej tekutine na svete v stredu 27.3.2024. Všetci sme sa zhodli na tom, že bez vody by sme naozaj neprežili - a nielen my, ale ani rastliny a živočíchy. 

              Na záver nášho Dňa vody sme ochutnali niekoľko vôd - niektoré liečivé, niektoré nie až také zdravé, a hádali sme, ktorá je ktorá. 

            • Ruky nádeje

            • U nás v škole prebiehala v pôstnom období od 14.2.2024 do 27.3.2024  na hodinách náboženskej výchovy aktivita s názvom „Ruky nádeje.“ Inicioval ju pápež František: „Milé deti! Veľmi sa spolieham na vašu modlitbu. Bez vašej modlitby je moja modlitba slabá.“ Boli to modlitby s úmyslom za pokoj vo svete. Pravidelne sme sa modlili so žiakmi jeden desiatok bolestného ruženca. Zároveň si mali obkresliť svoju ruku a do nej vpísať svoje meno. Ďakujeme za tento pekný čas pri modlitbe.

            • Noc s Andersenom

            • V piatok 22.3.2024 sa žiaci, veľmi netradične, vrátili do školy večer. Bol pred nami čas plný zábavy, objavovania, nových vedomostí, kamarátstiev. Strávili sme Noc s Andersenom a prečítali sme si príbeh o Snehovej Kráľovnej, ktorej príbeh nás naučil, že dobro vyhráva a netreba sa vzdávať. Spoločne sme sa zasmiali na kvízoch a trošku báli pri hľadaní pokladu v tme. Ešteže sme mali baterky! :)

            • Medzinárodný deň tuleňov

            • Dňa 22.marca 2024 sme neslávili iba Deň vody a Noc s Andersenom, ale aj Medzinárodný deň tuleňov. Počas krúžku Čarovnej výtvarnej vyrobili žiačky našej školy plagát, ktorý ostatným žiakom trošku priblíži svet tuleňov. Toto zviera sme si vybrali aj z dôvodu, že množstvo organizácií vo svete, rovnako aj Zoologická záhrada v Košiciach, organizujú programy s cieľom upozorniť na krutosť lovu týchto krásnych a roztomilých zvierat, vďaka čomu sa za krátky čas zo svetových vôd vytratili už dva druhy tuleňov.

            • Ponožková výzva

            • 21.marec je Svetovým dňom Downovho syndrómu. V tento deň sme prijali výzvu a obuli sme si dve rozdielne ponožky. Cieľom tejto výzvy je šíriť povedomie o ľuďoch s týmto syndrómom, a aj týmto spôsobom vyjadrujeme podporu ľuďom s Downovým syndrómom. Byť iný je v poriadku. Vďaka pozitívnemu príkladu z osobnej skúsenosti sme sa pokúsili búrať predsudky. Prikladáme milé a jedinečné fotografie. 

            • Hviezdoslavov Kubín

            • V našej škole máme výborných recitátorov. Presvedčili sme sa o tom nielen v triednych kolách súťaže Hviezdoslavovho Kubína - v umeleckom prednese poézie a prózy, ale aj v rámci školského kola tejto súťaže, ktorá sa uskutočnila 21. marca 2024. Každý žiak mal obrovskú chuť vyhrať a ukázať, čo dokáže. Všetci súťažiaci nám predviedli svoje recitátorské majstrovstvo. Výhercovia si právom zaslúžili knižnú odmenu a diplom. Výhercom blahoželáme! 

              Vyhodnotenie: 

              1.stupeň

              1. miesto: Mária Stela Križovenská 2.A

              2. miesto: Marko Kažimir 1.A

              3. miesto: Simona Džavoronková 4.A 

               

              2.stupeň

              1. miesto: Bianka Mináriková 7.A 

              2. miesto: Samuel Ringer 5.A

              3. miesto: Lucia Vargová 6.A, Tomas Plavnický 8.A, Peter Vícen 9.A

            • Návšteva Hvezdárne a planetária v Prešove

            • V piatok 15.3.2024 sa žiaci 4., 5. a 6. ročníka zúčastnili exkurzie do Hvezdárne a planetária v Prešove. Prvá časť našej návštevy sa konala v prednáškovej sále, kde sme mali možnosť nahliadnuť do sveta planét, mesiacov, komét, meteoroidov a Slnka prostredníctvom vzdelávacieho programu Slnečná sústava. Dokument nám priblížil spôsoby poznávania nášho najbližšieho vesmírneho priestoru od mytologických predstáv až po výsledky moderného kozmického výskumu. Druhá časť exkurzie sa konala v planetáriu, kde sme sa pomocou projekčných možností prístroja planetária dozvedeli viac o niektorých astronomických javoch a zákonitostiach. Mali sme možnosť vidieť ako vyzerá nočná obloha a niektoré významné súhvezdia. Názorne sme videli striedanie dňa a noci, výšku Slnka napoludnie v priebehu striedajúcich sa ročných období, zdanlivý pohyb najjasnejších planét po oblohe a príčinu vzniku fáz Mesiaca.

            • Deň otvorených dverí

            • Milí rodičia,

              pozývame Vás na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 14. marca 2024 od 13:30 do 16:00 v priestoroch našej školy.

              Tešíme sa na Vás!

            • Sokoliari

            • Vo štvrtok dňa 22.2.2024 sme privítali v našom školskom klube vzácnu návštevu - Sokoliarov majstra Vagana s ich živými dravcami. Sokoliari nám priniesli kúsok krásnej prírody, naučili žiakov rozoznávať srsť od peria, kôru stromov, lesné zvieratá a iné... Azda najväčším zážitkom bolo vidieť a pohladkať dravcov ako orol skalný, výr africký a iné dravce, ktorých bežne nestretávame v tak úzkom kontakte. Žiaci naživo videli rôzne parohy, kožušiny zvierat. Toto zážitkové učenie bolo veľmi zaujímavé, plné humoru s množstvom nových informácií. Ďakujeme im za náučné a zábavné popoludnie.

            • Slovenský jazyk - náš materinský jazyk

            • 21. február je Medzinárodným dňom materinského jazyka. Pri tejto príležitosti sme sa so žiakmi o čosi viac venovali slovenskému jazyku. Starší žiaci priniesli ukázať mladším žiakom jednu zo svojich obľúbených kníh a zároveň im o nej porozprávali a prečítali vybranú časť. Mladší žiaci si hovorenú reč precvičili pomocou jazykolamov a písanie v slovenskom jazyku pomocou zábavných cvičení.  

            • Valentín

            • Valentín nie je iba o zaľúbených. Je to deň, kedy aj kamarátstvo a slová mám ťa rád, si môj dobrý kamarát znamenajú veľa. Niekedy stačí iba úsmev a objatie, aby si niekomu zlepšil deň a ukázal mu, že ho máš rád.  Sú to malé poklady, ktoré ukrývame v nás. Naši žiaci mali možnosť v tento deň vhodiť do tajnej krabice nejakú sladkú maličkosť pre svojho kamaráta a takto mu spríjemniť deň povedať mu, že mu na ňom záleží.  

            • Vyučovanie v maskách a karneval

            • Dňa 6.2.2024 sme zažili netradičnú rozprávkovú atmosféru za bránami našej školy. Túto atmosféru vniesli do našej školy rozprávkové bytosti a rôzni maskoti ako princezné, Super Mário, Cézar, banditi, piráti, kovboji, vojaci, lekári, rôzne zvieratká a mnoho ďalších. Vyučovanie tak prebiehalo zábavnejšou formou, veď bol predsa deň vyučovania v maskách. V tento deň sa zároveň konal aj karneval v ŠKD, takže túto rozprávkovú atmosféru a dobrú náladu si žiaci užili aj v popoludňajších hodinách v telocvični. Na úvod bol pre masky pripravený vankúšový tanec. Nechýbali súťažné disciplíny, dobrá muzika a mini disko. Hladné brušká sa zasýtili na chutnom občerstvení. S veľmi pozitívnymi náladami žiaci opúšťali bránu školy s tým, že sa už nevedia dočkať, kedy si takýto deň v maskách a karneval užijú zas a znova.

            • Svetový deň Mokradí

            • Každoročne 2. februára oslavujeme Svetový deň mokradí. Pripomíname si tým 2.február 1971, kedy sa v iránskom meste Ramsar podpísal Dohovor o mokradiach. My sme si v našej škole pripomenuli tento deň a tiež výročie vzniku národných parkov Pieniny a Malá Fatra. Žiaci si zopakovali svoje vedomosti a zapojili sa do debaty. Zistili sme, že aj na Slovensku máme niekoľko typov mokradí – potoky a rieky, lužné lesy, mokré lúky, rašeliniská, močiare, rybníky a podzemné vody jaskýň.  Pokrývajúcich viac než 40 tisíc hektárov, a sú zapísané do svetového Zoznamu mokradí medzinárodného významu Ramsarského dohovoru. Tieto naše poklady sú nenahraditeľné, veľmi krehké a musíme si ich chrániť.  Práve ochrana týchto území je našou  úlohou. Je to jeden z dôvodov, prečo si tieto významné dni pripomíname v našej škole.

            • Detská policajná akadémia- preventívny projekt policajného zboru SR

            • Dňa 5.2.2024 sa v ŠKD konala beseda s príslušníčkou policajného zboru p. Baňasovou.Beseda sa týkala preventívneho projektu Prezídia Policajného zboru s názvom „Detskápolicajná akadémia“, ktorý je adresovaný žiakom základných škôl. Primárnou úlohouprojektu je prevencia kriminality a sekundárnou úlohou je predchádzanie inejprotispoločenskej činnosti a sociálno-patologickým javom i výchova zodpovednosti za vlastnésprávanie a konanie. Projekt poskytuje deťom rady, ako sa nestať obeťou trestného činu, akozvládať určité záťažové situácie i kam sa obrátiť v prípade potreby pomoci. Beseda sa týkalanajmä bezpečnosti na internete – sociálnych sieťach, ochrane osobných údajov na internete,šikany a kyberšikany. V závere besedy si žiaci mohli vyskúšať v rámci prevencie kriminalityokuliare, ktoré navodzujú stav človeka v alkoholickom opojení. Žiaci si tým vyskúšali, akáťažká je koordinácia presne stanovených pohybov a aké je to nebezpečnéz hľadiska bezpečnosti a zodpovednosti na cestách. 

            • Návšteva kina

            • 31. január je deň, ktorým sa ukončuje 1. polrok školského roka a žiaci dostávajú výpisy ich polročnej snahy. Preto mal tento deň inú podobu ako tie ostatné „bežné“ školské dni. Naši žiaci sa za odmenu zúčastnili predstavenia v kine a pozreli si animovaný film Nerozlučná dvojka, ktorého heslom bolo: „Priateľstvo je to najväčšie dobrodružstvo.“ Príbeh nám ukázal neobvyklé priateľstvo drevenej bábky Dona, ktorý sa túži stať hrdinom a má neobyčajne bujnú fantáziu a opustenej plyšovej hračky DJ Doggy Doga, ktorý sa chce stať raperskou hviezdou a hľadá skutočného kamaráta. Ich cesty sa skrížia v Central Parku v New Yorku a aj napriek všetkým odlišnostiam sa vydávajú na spoločnú dobrodružnú cestu veľkomestom. 

            • Snehuliakovo

            • Padajúci sneh dokáže vyčariť úsmev na tvári nejednému z nás. O to väčšiu radosť majú zo snehu deti. Tie naše si zo snehu postavili snehuliakov, z ktorých vytvorili rodinky a následne si čas strávený na snehu užili sánkovačkou.