• Novinky

            • Detská policajná akadémia- preventívny projekt policajného zboru SR

            • Dňa 5.2.2024 sa v ŠKD konala beseda s príslušníčkou policajného zboru p. Baňasovou.Beseda sa týkala preventívneho projektu Prezídia Policajného zboru s názvom „Detskápolicajná akadémia“, ktorý je adresovaný žiakom základných škôl. Primárnou úlohouprojektu je prevencia kriminality a sekundárnou úlohou je predchádzanie inejprotispoločenskej činnosti a sociálno-patologickým javom i výchova zodpovednosti za vlastnésprávanie a konanie. Projekt poskytuje deťom rady, ako sa nestať obeťou trestného činu, akozvládať určité záťažové situácie i kam sa obrátiť v prípade potreby pomoci. Beseda sa týkalanajmä bezpečnosti na internete – sociálnych sieťach, ochrane osobných údajov na internete,šikany a kyberšikany. V závere besedy si žiaci mohli vyskúšať v rámci prevencie kriminalityokuliare, ktoré navodzujú stav človeka v alkoholickom opojení. Žiaci si tým vyskúšali, akáťažká je koordinácia presne stanovených pohybov a aké je to nebezpečnéz hľadiska bezpečnosti a zodpovednosti na cestách. 

            • Návšteva kina

            • 31. január je deň, ktorým sa ukončuje 1. polrok školského roka a žiaci dostávajú výpisy ich polročnej snahy. Preto mal tento deň inú podobu ako tie ostatné „bežné“ školské dni. Naši žiaci sa za odmenu zúčastnili predstavenia v kine a pozreli si animovaný film Nerozlučná dvojka, ktorého heslom bolo: „Priateľstvo je to najväčšie dobrodružstvo.“ Príbeh nám ukázal neobvyklé priateľstvo drevenej bábky Dona, ktorý sa túži stať hrdinom a má neobyčajne bujnú fantáziu a opustenej plyšovej hračky DJ Doggy Doga, ktorý sa chce stať raperskou hviezdou a hľadá skutočného kamaráta. Ich cesty sa skrížia v Central Parku v New Yorku a aj napriek všetkým odlišnostiam sa vydávajú na spoločnú dobrodružnú cestu veľkomestom. 

            • Snehuliakovo

            • Padajúci sneh dokáže vyčariť úsmev na tvári nejednému z nás. O to väčšiu radosť majú zo snehu deti. Tie naše si zo snehu postavili snehuliakov, z ktorých vytvorili rodinky a následne si čas strávený na snehu užili sánkovačkou.

            • Bájky o levovi

            • Divadelné predstavenie, ktoré sme ako posledné v minulom kalendárnom roku videli v divadle Viola s názvom Bájky o levovi, nás rozveselilo a ukázalo nám, ako si zvieratká v lese volia nového kráľa. Podarí sa im vybrať takého, ktorý dokáže vládnuť múdro a aj spravodlivo? Straka je presvedčená, že áno. A líška? Tá iba na pamlsok striehne, ani sa nehne a och, takmer ju... Myška si z vládcu ťažkú hlavu nerobí, aj keď je len malá a slabá. Dokáže však urobiť niečo, čo potvrdí, že aj skutky malých môžu byť veľké. A bude aj hostina! Na sedliackom dvore... Hudobná rozprávka nám ukázala, ako voliť nového kráľa. Ďakujeme za krásny umelecký zážitok!

            • Vianočná akadémia

            • V piatok 15.12.2023 sa naša telocvičňa naplnila rodičmi, starými rodičmi a priateľmi našej školy. Ako je už našou každoročnou tradíciou, žiaci pripravili program pre tých, ktorí sú v ich živote najpodstatnejší. Počas programu zazneli piesne, vinše, koledy, či vtipy. Nechýbala ani scénka o psíčkovi a mačičke, či tanec. V závere zaznela spoločná Tichá noc a želanie, aby boli Vianoce pre všetkých šťastné a veselé. Ďakujeme Vám, že ste prišli podporiť našich žiakov.

            • Vianočné ikebany

            • Výzdoba je neodmysliteľnou súčasťou akýchkoľvek sviatkov. Každá výzdoba má svoj charakter a aj tá vianočná je svojim spôsobom výnimočná. V školskom klube detí mali žiaci možnosť vyrobiť si vianočné ikebany. Použitím prírodných materiálov ako je ihličie vyrobili tvar ikebany a tú následne ozdobili vlastnými ozdobami. Tieto Vianoce budú zdobiť ikebany domácnosť každého zo žiakov.

            • Kam po základnej škole

            • Deviataci sa už čoskoro budú rozhodovať o svojej budúcnosti - na ktorú strednú školu pôjdu študovať. Kým niektorí v tom majú jasno, pre iných je náročné si vybrať. Aj preto sme sa tento rok zúčastnili výstavy s názvom „Kam po základnej škole“. Výstava sa konala v priestoroch telocvične Spojenej školy Ľ. Podjavorinskej v Prešove a jej cieľom bolo predstaviť žiakom základných škôl možnosti stredoškolského vzdelania v Prešove.  Naši deviataci sa tam dozvedeli množstvo užitočných informácií priamo od pedagógov rôznych stredných škôl. Žiaci sa mali možnosť stretnúť  a klásť otázky zástupcom viacerých firiem zapojených do systému duálneho vzdelávania. Verím, že aj táto výstava pomôže naším deviatakom v rozhodovaní. 

            • Tvorivé dielne

            • Aj tento rok sme v našej škole usporiadali „Tvorivé dielne“, kde rodičia spolu s deťmi strávili príjemné popoludnie pri vytváraní rôznych kreatívnych výrobkov. Povinnou výbavou bola dobrá nálada a chuť spoločne niečo vytvoriť. Posedenie sme si spríjemnili malým občerstvením a výborným vianočným punčom. Celá atmosféra bola doplnená naozaj dobrou náladou, o čom svedčí aj množstvo výrobkov. Ďakujeme rodičom za to, že obetovali kúsok zo svojho vzácneho času a prišli medzi nás, aby spolu so svojimi deťmi strávili príjemne prežitý čas.

            • Mikuláš

            • "Príď Mikuláš trošíčka, dám ti pusu na líčka.

              Poťahám ti dlhú bradu, pošuškám ti malú radu.

              Ponáhľaj sa, už čas letí,

              čakajú ťa všetky deti."

              Aj takéto básničky sa ozývali 6.12. v našej škole. Všetci žiaci netrpezlivo očakávali Mikuláša, ktorý navštevuje dobré deti. Každý žiak zarecitoval Mikulášovi básničku, alebo pesničku a dostal svoj vytúžený balíček.

            • Vždy raz za rok sa naše mesto zmení...

            • Slová známej vianočnej piesne nás podnietili k vytvoreniu mesta, ktoré je značne iné, ako mesto v iných ročných obdobiach. Na uliciach pribudol sneh, strechy už nie sú červené či hnedé, ale všetky zakryla vrstva snehu. V mnohých oknách sa zažne svetlo čoraz skôr a svieti dlhšie. Pozrite sa, ako žiaci pri výrobe mesta postupovali.

            • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

            • Už tradične, aj tento školský rok, sme sa opäť zapojili do výzvy s nádhernou myšlienkou: „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“. Naša škola sa v mesiaci november postupne zapĺňala krásnymi krabičkami. Tento rok sa nám podarilo vytvoriť 21 krabičiek plných lásky,  ktoré istotne potešia nejedného deduška, či babičku v DSS. Veľké ďakujem patrí žiakom, rodičom, pedagógom, všetkým, ktorí sa zapojili. Sme radi, že sme mohli opäť pomôcť. Prajeme im krásne Vianoce.

            • Jesenné tvorenie našich starších žiakov počas pobytu v ŠKD

            • V septembri si žiaci na medzinárodný deň vďačnosti zhotovili svietnik z tvrdnúcej hliny v tvare listu a následne ho odovzdali blízkej osobe. Práca s ihlou žiakom nerobila problém ani pri šití levanduľových vrecúšok.  Pozbierané gaštany sme využili na výrobu pavúkov a pavučiny. Počas pobytu vonku sa žiaci starali o čistotu v okolí školy zbieraním odpadkov. S príchodom chladnejších dní deti vyrobili krmidlá pre vtáčiky. A nezabudli sme ani na sv. Martina, ktorému sme pripravili biele koníky.

            • Medzinárodný deň ochrany životného prostredia pred ničením počas vojny a ozbrojeného konfliktu

            • V čase ozbrojeného konfliktu sa v priebehu niekoľkých minút zničí to, čo budovalo niekoľko generácií obyvateľov postihnutej krajiny. Životné prostredie často zostáva nezverejnenou obeťou vojny. 5. november je Medzinárodný deň ochrany životného prostredia pred ničením počas vojny a ozbrojeného konfliktu. Tento deň má slúžiť ako upozornenie na ničenie životného prostredia ozbrojenými konfliktami po celej planéte. My sme  si tento deň pripomenuli v našej škole. Hlavnou myšlienkou je vzbudiť odpor voči vojne v mysliach našich žiakov a vysvetliť im nezmyselnosť ozbrojených konfliktov.

            • Návšteva divadla Viola - Matylda a robot

            • Matylda je dievčatko, ktoré miluje futbal, no nemá ho s kým hrať. Je možné zahrať si futbal s Robotom? A koľko zloduchov sa vojde do smetiarskeho auta? Žijú na smetisku zajačikovia? Koľko príbehov ukrýva atlas sveta? A dá sa cestovať vyššie než na vrchol Mount Everestu? Odpovede na tieto otázky nám dala v  poradí už tretia návšteva divadla Viola. Pesničky z rozprávky Matylda a robot sme si spievali ešte cestou z divadla. Ďakujeme za pekný umelecký zážitok a tešíme sa na ďalšie predstavenie.

            • Deň nevidiacich

            • 13. november je Medzinárodný deň nevidiacich. Valentin Haüy sa ako jeden z prvých začal zaujímať o spoločenskú a kultúrnu budúcnosť nevidiacich a slabozrakých. V Paríži založil prvú školu pre nevidiacich a keďže sa narodil 13. novembra 1745,  tento deň stal Medzinárodným dňom nevidiacich a pripomíname si ho každoročne už od roku 1946.

              Žiaci našej školy si v tento deň vyskúšali, aké to je na chvíľu prísť o jeden zo svojich zmyslov a zistili, aké náročné je byť nevidiacim. Hmatom zisťovali predmety ukryté pod dekou, sluchom počúvali svojho kamaráta, ktorý ich navigoval pri chôdzi v triede. Vyskúšali si svoje chuťové poháriky i čuchové schopnosti. Na záver sme sa všetci zhodli, že zrak je pre nás veľmi dôležitý a musíme si ho chrániť.

            • Bubnovačka

            • V pondelok, 20. novembra 2023 sme sa zapojili do podujatia s názvom BUBNOVAČKA. Myšlienka tohto podujatia „Aby bolo deti lepšie počuť“, upozorňuje na dôležitosť ochrany detí pred násilím. Bubnovaním symbolicky dávame hlas týraným deťom, ktoré sú často neviditeľné a nepočuté. V tento deň sme sa v hlasnom rytme bubnov snažili pripomenúť spoločnosti včasnú prevenciu pred touto problematikou. Veríme, že nás bolo počuť, pretože sme si Bubnovačku patrične užili.

            • Exkurzia do Botanickej záhrady v Košiciach

            • Dňa 16.11.2023 sa žiaci 1. až 8. ročníka zúčastnili exkurzie v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach, ktorá bola obohatená o expozíciu včelárstva. Najprv sme si vypočuli slová pána včelára, ktorý nám porozprával, aké je potrebné a dôležité sa o včely starať. Potom nasledovala výstava, ktorá bola spojená s ukážkami predmetov spojených s chovom včiel a výrobou medu, doplnená aj o predaj sviečok, medu a včelích produktov. Samozrejme bola aj  možnosť  ochutnať rôzne druhy medu. Nasledovala prehliadka botanickej záhrady. Žiaci boli očarení aj atmosférou tropického sveta rastlín, citrusov, ale aj nádherných motýľov. Vychutnali sme si aj prechádzku v okolí botanickej záhrady. Domov sme sa vrátili plní zážitkov.

            • Imatrikulácia nových žiakov

            • Minulý týždeň sme našich najmladších žiakov previedli „Zlatou bránou“ do sveta vedomostí. Škola je ako zázračný palác, v ktorom sa dejú zázraky poznania a naši žiaci absolvovali imatrikuláciu. No nebolo to také jednoduché. Na prijatie do cechu bolo potrebné úspešne splniť niekoľko úloh. Nakoniec ich hravo zvládli a mohli predniesť žiacky sľub. Sľubom sa zaviazali dodržiavať všetky povinnosti školáka, ako prikazuje „Cech žiakov“. Želáme Vám veľa úspechov v školských laviciach a veľa chuti do učenia!